Hollande: Nebudu znovu kandidovat, pokud neklesne nezaměstnanost

Paříž - Francouzský prezident Francois Hollande dnes slíbil, že nebude kandidovat v příštích volbách v roce 2017, pokud se nepodaří v zemi snížit nezaměstnanost. Prezident to prohlásil v přímém televizním přenosu ve francouzské televizi.

„Když to nedokážu na konci svého funkčního období, myslíte, že bych se postavil před Francouze? Francouzi by byli neúprosní a měli by pravdu,“ prohlásil Hollande. Zároveň zdůraznil, že ve zbývajících dvou a půl letech, které z jeho mandátu zbývají, „povede reformy do konce“.

Spoluobčanům slíbil, že v roce 2015 se nebudou nikomu zvyšovat daně, přestože počátkem týdne přišel francouzský ekonomický list Les Echos s informací, že vláda chystá na příští rok plán zdanění druhého bydlení.

Hollande připustil, že se ve svých předpovědích dopustil chyb. „Mluvil jsem o zvrácení trendu v nezaměstnanosti. Nestalo se to. Vyčítal jsem si to, protože to byla naděje pro mnohé, zejména ty, kteří hledali zaměstnání,“ řekl prezident. 

Ve snaze opět si naklonit voliče Hollande slíbil, že stát bude vracet peníze lidem, kteří přispěli dostatečně do penzijního systému, ale nedosáhli ještě zákonného věku pro odchod do důchodu. Pomáhat se má i těm, kterým do splacení svého podílu do systému schází již jen několik měsíců a kteří již jsou v důchodovém věku, aniž mohou sehnat práci.

Hollande rovněž oznámil, že podporuje francouzskou kandidaturu na letní olympijské hry v roce 2024 a také na Světovou výstavu. 

Francoise Hollande ve francouzské televizi
Zdroj: ČTK/AP/Martin Bureau

Pro většinu Francouzů je působení Francoise Hollanda v Elysejském paláci jedno velké zklamání. Popularita současného prezidenta se pohybuje na rekordně nízké úrovni - v nejnovějším průzkumu veřejného mínění mu vyjádřilo podporu pouhých 12 procent lidí. A 80 procent dotázaných si nepřeje, aby usiloval o druhý mandát.

Od nástupu k moci na jaře 2012 není Hollande s to oživit francouzskou ekonomiku a snížit nezaměstnanost. Od začátku roku již dvakrát obměnil vládu. Ranou pro jeho oblíbenost bylo i odhalení jeho vztahu s herečkou Julií Gayetovou a následný rozpad jeho původního partnerství s novinářkou Valérií Trierweilerovou, která o životě s Hollandem nedávno napsala knihu. Prezidenta v ní popisuje jako chladného manipulátora, který nemá rád chudé lidi.