Na severoněmecké farmě se objevil nový kmen ptačí chřipky

Rostock (Německo) – Německo hlásí výskyt nového nebezpečného kmenu ptačí chřipky. Virus s označením H5N8 zjistili veterináři u krocanů na farmě ve spolkové republice Meklenbursko. Zmíněný kmen se přitom na území Evropy ještě nikdy neobjevil. Místní farma tak bude muset utratit na 30 tisíc zvířat.

Malá severoněmecká vesnička je v těchto dnech pod přísným dozorem veterinární správy. Podle zprávy ministerstva zemědělství se virem nakazilo zhruba 5 tisíc kusů drůbeže, z nichž kolem 1 900 již uhynulo. Úřady již celou farmu uzavřeli a nechávají každý kamion i auto důsledně dezinfikovat. „Jsou tady tisíce nakažených krocanů, kteří vykazují jasné příznaky. Čím déle tu budou, tím je pravděpodobnější, že se ten virus dostane mimo farmu,“ uvedl veterinář Holger Vogel.

Kmen H5N8 se objevil v Evropě vůbec poprvé. Podle expertů je opatrnost na místě, i když zatím nenapáchal tolik škody jako další varianty onemocnění. „Laboratoře tvrdí, že doteď není známý žádný případ přenosu ze zvířete na člověka. Musíme ale upozornit, že je to onemocnění, které se může rozšířit na lidi - ale co se týče tohoto kmenu, tak se to ještě nestalo,“ dodal Vogel. Podle něj je nyní hlavní zjistit, jak se nákaza do Meklenburska dostala.

Nový kmen ptačí chřipky se poprvé objevil v Evropě (zdroj: ČT24)

Nákaza se během letoška objevila i v Japonsku a Jižní Koreji, kde museli utratit deset milionů ptáků. Právě jihovýchodní Asii a Afriku zasahují podobné epidemie nejčastěji - za posledních deset let jim podlehly stovky lidí. Výskyt kmenu H5N8 už před několika měsíci nahlásila také Čína.

Velká vlna nakažlivé ptačí chřipky se v Německu, podobně jako jinde po světě objevila naposledy v roce 2009. Obávaný kmen pod označením H5N1 tehdy dokázal zmutovat a přenesl se z ptáků či drůbeže na člověka. Podle Světové zdravotnické organizace nákaza po celém světě zabila zhruba 400 lidí.