Melilla: Kousek Španělska na severu Afriky je přestupní stanicí uprchlíků

Melilla – Další desítky afrických uprchlíků pronikly tento týden do Melilly – španělského území na severu Maroka. Jedinou suchozemskou hranici mezi Afrikou a Evropou tak překonalo už dvakrát víc lidí než loni. Nezastaví je nový plot ani posílená ochrana hranic. „Tahle hranice už teď byla děsivá, ale bude pomalu horší než ta mezi Severní a Jižní Koreou. Už budou chybět jenom automaticky střílející kulomety,“ upozornil ochránce lidských práv José Palazón. Panují ale obavy, že z Melilly se stává místo, kudy do Evropy pronikají islamisté.

Další desítky afrických uprchlíků pronikly do Melilly (zdroj: ČT24)

Zhruba jedenáctikilometrový plot, který z Melilly udělal v podstatě ostrov, začíná a končí v moři. Problémy s běženci tím ale zdaleka nekončí. Ti, kdo na jeho překonání nemají dost sil, to zkoušejí právě po moři nebo třeba v důmyslných skrýších uvnitř aut. Přestože skoky přes plot jsou působivé i čím dál četnější, víc než dvojnásobek běženců do Španělska proniká přes normální přechod. Někdy v neuvěřitelně stísněných podmínkách třeba za nárazníkem, většinou s pomocí falešných dokumentů.

Melilla je spolu s Ceutou autonomním městem Španělska na území Maroka. Obě enklávy představují jediné pozemní hranice mezi Španělskem a Afrikou.

Uprchlíci, jichž u bariéry na svou příležitost čekají tisíce, pocházejí z různých afrických regionů a k plotům u španělských autonomních měst putují někdy i celé roky. Převaděčské skupiny v oblasti nefungují. Zatímco přes plot se do Evropy dostávají prakticky výlučně muži, ženy a děti využívají spíše mořskou cestu. Převaděči vypravují uprchlíky nejčastěji z marockého Tangeru do Gibraltaru, někdy dokonce jen na nafukovacích člunech z hračkářství.

Španělsko přitom už roky marně apeluje na Evropskou unii, aby se o problém více zajímala a pomáhala ho řešit. Čím dál víc se také objevuje otázka, kolik mezi uprchlíky může být nebezpečných lidí. Islamisté v Melille měli pomáhat zájemcům o džihád dostat se přes severní Afriku do Sýrie nebo do Mali, kde je otevřená fronta boje proti západu. Jejich vůdce má španělské občanství, jakoby na důkaz toho, že tady se oba světy zároveň potkávají i střetávají.

Vydáno pod