Zaorálek: Podle OBSE jsou na Ukrajině tisíce neoznačených ruských vojáků

Praha - Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes v Poslanecké sněmovně v debatě na téma „Česká a evropská politika a řešení ukrajinské krize“ prohlásil, že podle informací, které má, operuje v současnosti na východě Ukrajiny deset a půl tisíce ruských mužíků. „Je to jedna z analýz, kterou jsem měl k dispozici,“ okomentoval šéf české diplomacie zdroj, z něhož čerpal takto přesně formulované číslo o množství ruských ozbrojenců. Přitom dodal, že o tisících neoznačených vojaků ruské provenience hovoří i další zdroje, na prvním místě jmenoval dnes zveřejněnou zprávu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

„Ze zprávy a jejího popisu vyplývá, že v poslední době dochází (na východě Ukrajiny) k soustředění těžké techniky z ruské strany a k navyšování počtu neoznačených vojáků. Dá se v jejich případě mluvit o tisících a zpráva poměrně jasně lokalizuje jejich původ,“ konstatoval v Událostech, komentářích Zaorálek, který navíc na konto důvěryhodnosti a objektivnosti zprávy poznamenal, že je autorizovaná i Kremlem z titulu ruského členství v této organizaci.

Zpravodaj ČT Miroslav Karas: „Obě strany mají určitě sílu pokračovat v dalších bojích a nijak se tím netají. Obě strany hovoří i o tom, že mají obavy z ofenzívy jedné či druhé. (V tomto kontextu) je příměří uzavřené 5. září v Minsku čistě formální.“

Podle Zaorálka Evropská unie pozorně sleduje neklidnou situaci a vzrůstající napětí na Ukrajině a bude se přímo touto problematikou zabývat příští pondělí na Radě ministrů zahraničí členských zemí. „Součástí programu bude sumář toho, jaká je momentální situace na Ukrajině. My jsme se zavázali, že budeme v pravidelných periodách hodnotit vývoj této krize, zejména s ohledem na dodržování Minských dohod. A na základě toho se řeklo, že budou-li se ty dohody respektovat, můžeme začít mluvit o odbourávání sankcí, ovšem na druhou stranu, kdyby se situace začala zhoršovat, je možný pravý opak,“ podotkl Zaorálek.

Ministr odmítá paušální vinu Západu za ukrajinskou krizi (zdroj: ČT24)

S tvrzením některých tuzemských i zahraničních politiků, naposledy třeba Michaila Gorbačova nebo Václava Klause, že za ukrajinskou krizi může Západ, nesouhlasí. „Ještě, když jsem byl opozičním politikem, jsem se opakovaně setkával s představiteli Ukrajiny a oni poměrně jednoznačně deklarovali zájem o další kroky v přibližování se Evropské unii. Takže tvrdit, že to byla EU, která Ukrajinu do něčeho nutila, je velmi zjednodušené,“ uvedl Zaorálek.

Zároveň však přiznal, že považuje za žádoucí, aby se vedla debata nad účinností unijních mechanismů použitých v případě integračních snah Ukrajiny. „Do jaké míry nástroje, které byly vyvinuty pro rozšiřování Evropské unie ve střední Evropě, byly dostatečnými pro Ukrajinu, která je podle mě mnohem složitějším organismem nez třeba Česko,“ řekl Zaorálek.

Přesto odmítl paušální vinu Západu jako celku a poukázal na výrazný podíl Ruska v celé záležitosti. „Pokud se ruská strana cítila ohrožená vývojem na Ukrajině, tak v každé takové situaci je třeba hledat diplomatické řešení, a ne používat sílu, tanky a nerespektování hranic. Nemůžu souhlasit s tím, že výsledkem tohoto postupu je to, že tu máme tisíce mrtvých, dokonce i civlistů,“ zdůraznil český ministr zahraničí.

Mezitím ve východoukrajinském Doněcku dál roste napětí. Po víkendových přestřelkách míří do bašty ruských separatistů další konvoje. Zda jde o ruské jednotky, jak tvrdí Kyjev, není zatím jisté. Povstalci totiž tvrdí, že jsou to jejich zálohy. Přítomnost nové bojové techniky potvrdili také pozorovatelé monitorovací mise OBSE. Ve své sobotní zprávě uvedli, že na území samozvané Doněcké lidové republiky viděli kolony tanků a těžkých zbraní.

Vydáno pod