Při protestech přišel o auto. K novému mu pomohla sbírka

Brusel - Nebývalou vlnu solidarity vyvolal v Belgii případ majitele auta, které mu shořelo při nedávných masových protivládních demonstracích v centru Bruselu. Pro Abdeslama Gharrafiho znamenal stařičký Peugeot 106 oranžové barvy živobytí, jako elektrikář s ním totiž jezdil po zákaznících. Když přišel o vozidlo, v němž měl i veškerý materiál a nářadí, rozhodně mu nebylo do zpěvu.

„Takoví lidé jsou schopní všeho, bál jsem se, že šlo o rasisty,“ vysvětlil Gharrafi, proč nezasáhl v okamžiku, kdy mu protestující dav začal jeho peugeota demolovat. Auto shořelo, nicméně smutný příběh jeho vlastníka Belgičany dojal.

S Gharrafiho ztrátou je seznámil Bruno Dillen - skrze internetovou sbírku, do jejíhož záhlaví uvedl: „Pojďme opatřit dostatek peněz Abdeslamovi a jeho rodině, tak aby i nadále mohl být tvrdě pracujícím Belgičanem přispívajícím k rozvoji společnosti,“ zdůvodnil Dillen sbírku, jež zaznamenala úžasný úspěch.

Sbírka nakonec vynesla až desetinásobek původně zamýšlené částky

„Stejně jako mnozí ostatní, když jsem četl ve zprávách o tom zničeném autě a jeho majiteli, tak jsem si uvědomil, že auto potřebuje pro svou práci. To je něco, s čím se řada ostatních může identifikovat,“ prozradil specialista internetového marketingu, kdy a jak se celý nápad zrodil. Za cíl si dal  vybrat částku 2 000 eur, ta se však ještě během téhož dne zpětinásobila a dnes odpoledne činila takřka dvacet tisíc eur.

Abdeslam Gharrafi se může těšit na nové auto (zdroj: ČT24)

A jaká byla reakce příjemce výtěžku? „Upřímně, jsem opravdu spokojený a šťastný. Děkuji všem. Vůbec jsem o tom nevěděl,“ zareagoval na skutečně lidské gesto a příklad hlasu „občanské společnosti“ sám Gharrafi.

Vydáno pod