Projekt N je novým mediálním počinem bývalých redaktorů Sme

Bratislava - Bývalí redaktoři slovenského listu Sme, kteří kvůli spolupráci finanční skupiny Penta s novým spolumajitelem vydavatele Sme hromadně podali výpověď, zahájili vlastní mediální projekt - Projekt N. Jeho prvním výsledkem je mimořádné vydání novin u příležitosti 25. výročí pádu komunismu v bývalém Československu. Do budoucna redakce počítá se spuštěním vlastního zpravodajského webu, který by v závislosti na zájmu čtenářů měl doplnit deník nebo týdeník.

Na titulní stránce list otiskl fotografii davu lidí na jednom z náměstí v Bratislavě v listopadu 1989 a komentář šéfredaktora Projektu N Matúše Kostolného, který donedávna vedl redakci listu Sme. „Komunismus padl i proto, že lidé nemohli svobodně hovořit a psát. Režim tehdy skončil za pár dnů, o svobodu je ovšem třeba bojovat i dnes. Například i proto, aby noviny psaly pravdu a nebyly jen hračkou v rukou těch, co si pravdu chtějí koupit. Příběh těchto nových nezávislých novin N je proto rovněž listopadový,“ uvedl Kostolný.
 
Bezplatné noviny přinesly kromě jiného články a rozhovory o sametové revoluci. Komentář v listu, který dostanou obyvatelé Bratislavy do svých poštovních schránek a který některá knihkupectví budou přikládat k objednávkám klientů, má také slovenský prezident Andrej Kiska. V článku vzpomínal na to, jak byl v době sametové revoluce na jazykovém kurzu v Havířově. Noviny na 36 stranách vyšly na pětimilionovém Slovensku v nákladu 210.000 kusů.

Noviny také otiskly komentář od komentátora týdeníku Trend Mariána Leška o podílu bývalého českého prezidenta a dlouholetého politika Václava Klause na tom, že Česko je zemí oligarchů.

Redakce na svém webu uvedla, že od příštího roku chce spustit plnohodnotný zpravodajský portál. První články hodlá zveřejňovat už v průběhu listopadu. V prvním čtvrtletí příštího roku by měl portál doplnit tištěný deník nebo týdeník, a to v závislosti na zájmu čtenářů. Ti si budou moci předplatit přístup k webovému obsahu portálu na půl roku za 29 eur (800 Kč), nebo v kombinaci přístup na web a tištěnou verzi deníku nebo týdeníku za 69 eur (1905 Kč) na půl roku nebo rok - v závislosti na tom, zda redakce bude vydávat deník nebo týdeník.

Členy redakční rady Projektu N se kromě jiných stali poradce slovenského prezidenta a bývalý slovenský velvyslanec ve Spojených státech Martin Bútora, editor českého týdeníku Respekt a někdejší šéfredaktor Sme Martin Šimečka nebo organizátor největšího slovenského hudebního festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Většině odcházejících redaktorů listu Sme uplyne výpovědní lhůta na konci roku, i proto redakce Projektu N začne fungovat od 1. ledna 2015.

Vydáno pod