Americké školáky má před útočníky ochránit detektor střelby

Washington - V Iráku a Afghánistánu detektor střelby chránil vojáky, teď to budou i americké děti. Na školách ve Spojených státech totiž není střelba nic neobvyklého. Technologii už testují v Massachusetts. Policistům poskytne v případě napadení potřebné údaje o tom, kde se útočník nachází. Stejné informace odešle i učitelům na mobilní telefony.

V amerických školách budou fungovat detektory střelby (zdroj: ČT24)

Situace je skoro vždy stejná – student si vezme do školy zbraň a bez varování začne vraždit. Krátce poté vyráží na místo zásahová jednotka. Jenže ta často nemá o situaci uvnitř téměř žádné informace. Jednat ale musí okamžitě. „Schází nám přísun k věrohodným a aktuálním informacím jako například: Kde je střelec teď, kolikrát se střílelo, a především - jakým směrem se střelec pohybuje?“ vysvětlil policejní šéf Joseph Solomon. 

Klíčové odpovědi má poskytnout malá krabička, takzvaný detektor střelby. Jako první ho testuje základní škola ve státě Massachusetts. Další dvě budou následovat ve Virginii a Californii. „Zařízení má dva mikrofony, které zachytí výstřely. Také má dva infračervené senzory, jež zaznamenají záblesk z výstřelu. Tyto informace pak analyzuje a určí přesnou polohu střelce,“ konstatoval Christian Connors, generální ředitel firmy vyrábějící detektory. 

Tomáš Jirásko, novinář

„Útokům na školách nelze předejít, musely by se zavést detektory jako na letištích, což je samozřejmě velice nákladné. Potřebujeme hlavně rychlou reakci ze strany policie. Ve škole je to o základních poučkách – vzít nohy na ramena, zabarikádovat se. Je to o tom, že v prvních deseti minutách, pokud jste v centru útoku, tak nemůžete spoléhat na to, že vám kdokoli pomůže.“

Jedním z největších problémů střílení na školách je, že většinou dojde rychle k masakru, střelec se často pohybuje. „Každá vteřina se počítá. Chci jít přímo k cíli, protože pokud mohu zastavit nebo zmírnit útočníka, mohu zabránit krveprolití,“ řekl Solomon. 

Učitelé mohou zvolit únikovou cestu

Jakmile zazní výstřel, detektor okamžitě vyrozumí nejen policii, ale i učitele v dané škole. Vyučující tak například ví, jakým směrem má se studenty utíkat. Všechny potřebné informace rázem vidí na obrazovce svého mobilu. 

Podobný systém už funguje v řadě amerických měst. Střelbu dokáže rozpoznat od ruchu velkoměsta a lokalizovat ji s přesností na půl metru. Jen ve Washingtonu zaznamenal za poslední roky přes 39 tisíc výstřelů. Detektory proto míří i do nákupních středisek, kin, vládních budov nebo letišť. 

Přístroje jsou navrženy tak, aby byly malé a případný útočník si jich nevšiml. Původně sloužily hlavně americké armádě. „Je to stejná technologie, která byla nasazena více než deset tisíckrát v Iráku a Afghánistánu k detekci a identifikaci střelby na naše vojáky,“ poznamenala zástupkyně státu Massachusetts Niki Tsongasová. V Iráku se dávaly detektory na auta, vrtulníky nebo neprůstřelné vesty vojáků, jimž pomáhají určit místo, odkud na ně ozbrojenci střílí, a umožnit jim tak opětovat palbu.

Vydáno pod