Další protesty proti Orbánovi, Fidesz už v parlamentu odstranil vlajky EU

Budapešť - Více jak deset tisíc lidí protestovalo na shromáždění v maďarské metropoli proti rozhodnutí premiéra Viktora Orbána podržet ve funkci maďarského Národního úřadu pro daně a cla Ildikó Vidovou. Ta je na seznamu osob, kterým Spojené státy zakázaly vstup na své území z důvodu korupce. Demonstranti se také vymezili vůči příliš vstřícné proruské politice současného kabinetu.

Horizont: Maďaři znovu protestovali proti Orbánovi (zdroj: ČT24)

Podle agentury Reuters lidé zaplnili celé náměstí Lájose Kossutha, ale jejich počet byl výrazně menší než při nedávných masivních demonstracích proti zavedení daně z přenosu dat na internetu. Na výzvy ke skončení shromáždění ze strany policie většina účastníků nereagovala a místo toho se protestující snažili dostat přes zátarasy ke schodům parlamentu. Ozbrojenci jim v tom zabránili, nebyly ale hlášeny případy násilí.

Dnešní protesty svolané přes sociální sítě pod heslem „Hungarian Day of Public Outcry“ (Maďarský den veřejného křiku) se nekonaly jen v Budapešti, ale také na dalších místech země, jako například v Šoproni či Debrecínu. V menší míře se uskutečnily též mimo maďarské hranice, a to konkrétně v Londýně, Lucemburku, Stockholmu či Berlíně.

Na pokyn předsedy maďarského parlamentu László Kövéra byly v prostorách zákonodárného sboru dnes odstraněny všechny vlajky Evropské unie. Informoval o tom server HungaryOne.

Hungarian national assembly removes all EU flags from the parliament! http://t.co/7aGZkZIlya #eu #hungary #euro @EU_Commission @Europarl_EN

Vydáno pod