„S teroristy nejednáme.“ Kyjev se s rebely o míru bavit nehodlá

Kyjev – Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyloučil přímé rozhovory s proruskými separatisty. Zároveň odsoudil snahu Ruska o prosazení jejich zvláštního právního postavení. Kyjev se obává, že povstalci s ruskými posilami chystají novou ofenzivu. Podle Moskvy je to ale ukrajinská armáda, kdo chystá nový útok. Podle ruského ministra zahraničí to vyplývá z ekonomické blokády Donbasu. Příměří dohodnuté na začátku září se prakticky každý den porušuje.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ostře kritizoval rozhodnutí Kyjeva neposílat peníze do východoukrajinského Donbasu, který ovládají proruští separatisté. Ekonomická blokáda podle Lavrova svědčí o tom, že se chystá nový útok ukrajinských vojsk na Donbas.

„Je smutné samo o sobě připravit důchodce o důchody a o sociální dávky všechny, kteří na ně mají nárok. Pro lidi je to tragédie. Je ale i podezření, že za tímto příkazem je nejen a pouze snaha hospodářsky a sociálně udusit tento region, ale i připravit půdu pro další vojenský vpád a pro další pokus problém vyřešit násilím,“ prohlásil Lavrov. 

Zpravodaj ČT Miroslav Karas o situaci v Donbasu

„Na místě už někteří lidé nedostávají důchod půl roku. Jde zejména o ty, kdo žijí v Doněcké oblasti. Moskva toho využívá, na druhou stranu nepřipomíná, že je oblast uzavřená, ovládaná separatisty. Úřady tam nefungují a teď došlo k tomu nejhoršímu, že nebudou mít peníze. Lidé mnohdy žijí v rozbitých domech, v podzemí v obavě, že dojde k dalšímu útoku. Denně slyší ostřelování. V Doněcku zavírají restaurace v sedm večer, ne všude funguje zásobování, nefunguje pošta, banky. To všechno ovlivňuje každodenní život.“

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Jia Yuchen

Kyjev ale tvrdí opak. Udeřit se podle něj chystají rebelové. Dokazovat to mají pohyby kolon s desítkami tanků a kamionů po území ovládaném separatisty, jež zaznamenala Severoatlantická aliance (NATO) a evropští pozorovatelé. 

Lavrov dnes opět vyzval Kyjev, aby začal jednat přímo s „těmi, kdo povstali proti nezákonnému, protiústavnímu státnímu převratu a odmítli žít podle pravidel, která organizátoři a vykonavatelé převratu začali vnucovat celé zemi“. Kyjev ale tento krok vyloučil. Podle Jaceňuka vláda „nebude jednat s teroristy“. 

Navzdory příměří, dohodnutému počátkem září, se na východě Ukrajiny místy dál bojuje. Za posledních 24 hodin zemřeli 2 ukrajinští vojáci a pět civilistů. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na ukrajinské úřady i proruské separatisty. 

Ruský prezident mezitím ujistil, že jeho země je ochotna spolupracovat se Spojenými státy, ovšem na základě vzájemného uznávání svých zájmů, rovnoprávnosti a nevměšování do vnitřních záležitostí. Rusko a USA podle něj mají „zvláštní odpovědnost za udržování mezinárodní bezpečnosti a stability“.

Karas: Lidé z Donbasu nemají důchody už půl roku (zdroj: ČT24)