Na záběrech hromadné vraždy syrských vojáků jsou dva Francouzi

Paříž - Francouzská vláda potvrdila, že na videozáznamu zachycujícím, jak radikálové z Islámského státu (IS) zabíjejí další rukojmí, byli vidět dva Francouzi. Už dříve Paříž potvrdila, že na záznamu je 22letý Maxime Hauchard z Normandie. Podle francouzských médií je druhým Francouzem stejně starý muž pocházející z předměstí Paříže.

1 - Belgický občan Abú Dudžana
2 - Francouz Michael Dos Santos
3 - Džihádista John
4 - Maxime Hauchard 

„Vypadá to, že je tam druhý Francouz,“ řekl televizní stanicí BFM mluvčí francouzské vlády Stéphane Le Foll. „Nyní zjišťujeme jeho identitu,“ dodal. Odmítl potvrdit jméno, které se již objevilo ve francouzských médiích. Podle nich jde o Michaëla Dos Santose, pocházejícího z města Champigny-sur-Marne.

Hauchard konvertoval k islámu během dospívání a do Sýrie odjel bojovat loni v srpnu. Naopak Dos Santos má být v Sýrii teprve krátkou dobu.

Oba dva Francouzi by mohli být napojení na Salima Benghalema, pocházejícího ze stejné oblasti jako Dos Santos. Spojené státy ho vedou na černé listině džihádistů už od roku 2007. V řadách Islámského státu má postavení kata, který seká ruce zlodějům a kamenuje ženy.

Paříž prověřuje, zda je islamista na snímku Maxime Hauchard
Zdroj: ČT24

Západní rozvědky se nyní snaží identifikovat další extremisty, kteří na videu nejsou maskováni. Měli by mezi nimi být i Belgičan, který si nechává říkat Abú Dudžana, a Brit, jehož západní média přezdívají „Džihádista John“. Muž mluvící angličtinou s londýnským přízvukem se v minulosti vyskytl na několika videích s popravami západních rukojmí. Na nejnovějším videu zůstal jako jediný zahalen.

Zabití šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga extremisté opět natočili na video stejně jako u předchozích obětí, amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a Britů Alana Henninga a Davida Hainese. Záznam zveřejněný o uplynulém víkendu obsahuje i hromadnou popravu zajatých syrských vojáků.

Na nahrávce IS jsou dva Francouzi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod