Nafukovací inkubátor – zachránce „válečných dětí“

Londýn – Britský student inženýrského designu vymyslel nafukovací inkubátor MOM (Máma), který stojí stokrát méně než ten v nemocnicích. Pro předčasně narozené děti v krizových oblastech a rozvojových zemích představuje novou šanci na život. Těhotné ženy totiž často kvůli stresu z války rodí předčasně. A šance na přežití nedonošených novorozeňat jsou malé.

Britský student vynalezl nízkonákladový inkubátor (zdroj: ČT24)

Ročně zemře po celém světě na komplikace spojené s předčasným narozením asi milion dětí. Mnoho z nich by přežilo, kdyby mohly vyrůstat v inkubátoru. Jamese Robertse inspirovalo konkrétně neštěstí syrských uprchlíků. 

Budoucí inženýr tomu zasvětil svou závěrečnou vysokoškolskou práci. Nakonec vznikl nízkonákladový nafukovací inkubátor, který stojí osm tisíc korun – oproti nemocničnímu téměř za milion. „Snadněji se v něm udržuje stabilní teplota. A skutečná velikost inkubátoru je po vyfouknutí velmi malá,“ konstatoval Roberts. 

Přístroj vypadá jako malý kufřík, proto může rychle a levně cestovat – třeba i letadlem. Lehce se také čistí a opravuje. Mladý vynálezce vyřešil rovněž nedostatek elektřiny, častý problém uprchlických táborů. „Řekl jsem si: Proč ne autobaterie? Je tam hodně aut a baterie jsou snadno dostupné,“ prohlásil vynálezce.

„Máma“ vydrží s autobaterií i 24 hodin. Pak se buď vymění, nebo dobije. Nevládní organizace už dělají velké objednávky. Zachraňovat by přístroj mohl i v zemích jako Indie nebo Brazílie. „Mají infrastrukturu a nemocnice, ale nemají na ně peníze,“ uvedl vynálezce. Za svůj revoluční vynález už dostal prestižní ocenění a 50 tisíc dolarů na další výzkum a testování.

Vydáno pod