Po Nigérii a Senegalu skončila epidemie eboly i v Kongu

Ženeva/Kinshasa – Epidemie eboly v Kongu skončila. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO) poté, co již více než měsíc lékaři nezaznamenali žádný nový případ nákazy. Podle odborníků nicméně šlo o jiný kmen smrtícího viru než ten, který zabil tisíce lidí v západoafrické Guineji, Sieře Leone, Libérii a Nigérii.

V Kongu se ebolou nakazilo 66 lidí a 49 z nich zákeřné nemoci podlehlo. V zemi nicméně již dvě inkubační období, tedy dvakrát 21 dní, nebyl zaznamenán žádný nový případ nákazy. „Dosáhli jsme 42 dní (bez nákazy), Demokratická republika Kongo je proto nyní považována za zemi, kde už k přenosu choroby nedochází,“ uvedla WHO.

Podle nejnovějších údajů WHO zemřelo na ebolu už 5459 z více než 15 351 nakažených. Od středy se počet obětí onemocnění zvýšil o 39. Jen v západní Africe se nakazilo už 15 145 lidí, z nichž asi 5 420 nemoci podlehlo. Nejvíce lidí - skoro tři tisíce - na ebolu zemřelo v Libérii, konkrétně v Monrovii. V Guineji si ebola vyžádala 1 200 mrtvých, v Sieře Leone téměř 1 300.

Ebola (též krvácivá horečka) je jednou z nejobávanějších chorob na světě; je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Neexistuje na ni lék ani vakcína, ač některé se testují. Jedním z léků, jenž vzbuzuje větší naději, je ZMapp, po jehož podání se několik lidí z eboly uzdravilo, není ale potvrzeno, zda to bylo díky němu.

Nynější epidemie vypukla loni v prosinci v Guineji (že jde o ebolu, bylo potvrzeno v březnu) a rozšířila se do Sierry Leone, Libérie, Nigérie, Mali a Senegalu. Nezávisle na epidemii v západní Africe se ebola (jiná varianta viru) šířila i v Kongu, kde ale už epidemie skončila (49 obětí). Oficiální konec šíření nákazy byl už dříve ohlášen i z Nigérie (osm mrtvých) a ze Senegalu (žádná oběť).

Do Evropy a USA dorazilo několik nakažených ebolou; většinou šlo o zdravotníky, kteří nemocné v Africe ošetřovali. Několik z nich se uzdravilo, naopak například v madridské nemocnici na ebolu zemřeli dva španělští kněží nakažení v Africe a v USA ebole podlehl Liberijec rovněž infikovaný v Africe.

V Guineji ukradli krev - asi nakaženou ebolou

Guinejské úřady dnes prostřednictvím rozhlasu požádaly zloděje o vrácení ukradených krevních vzorků, které obsahovaly krev pravděpodobně nakaženou ebolou. Zloději chladicí box s krví ukradli při přepadení automobilu, v němž zdravotníci krev vezli k testům.

Incident se stal na trase mezi středoguinejskou oblastí Kandan a městem Guéckédou poblíž hranice se Sierrou Leone a Libérií. Vzorky s krví jednoho pacienta vezli čtyři pracovníci Červeného kříže, kteří si k tomuto účelu automobil najali jako taxi. Auto na silnici zastavili ozbrojenci a odešli s chladicím boxem. Úřady oznámily, že po tomto incidentu zpřísní pravidla pro převoz krve.

Vydáno pod