Portugalská policie zatkla expremiéra Sócratese

Lisabon – Bývalého portugalského premiéra Josého Sócratese zatkla policie. Podle prokuratury zatčení souvisí s vyšetřováním korupce při udělování víz zahraničním investorům, podvodů a praní špinavých peněz. Kromě expremiéra zatkla policie také jedenáct dalších lidí včetně vedoucího pohraniční policie.

Josého Sócratese, který vedl portugalskou vládu mezi lety 2005 a 2011, zatkla policie na lisabonském letišti. Dnes by mu měl soudce sdělit, z čeho je podezřelý, píší portugalská média. Expremiérovo zatčení ale souvisí s vyšetřováním aféry kolem udělování tzv. zlatých víz, na která se země snaží přilákat investory z Číny, Brazílie, Ruska či Jižní Afriky. Držitelé víz musí v Portugalsku buď investovat alespoň půl milionu eur do nákupu nemovitosti a ponechat si ji nejméně pět let, nebo investovat jinak milion korun.

V mimořádných vízech podle policistů aktéři aféry falšovali údaje o finančních možnostech a záměrech jejich držitelů, za což inkasovali tučné úplatky. V souvislosti s vyšetřováním již rezignoval ministr vnitra a v poutech skončil velitel hraniční policie.

Zlatá víza se začala udělovat až v době, kdy Sócratesovu vládu vystřídal kabinet Pedra Passose Coelha, který vládne dodnes. Opatření bez ohledu nad aférou, která začala otřásat vrcholnými patry portugalské politiky, přineslo podle vlády zemi už více než miliardu eur při udělení 1 775 těchto víz.

Sedmapadesátiletý socialista Sócrates řídil kabinet od roku 2005 do června 2011, kdy prohrál ve volbách. Již dříve byl spojován s korupční aférou z doby, kdy byl ministrem životního prostředí. Vyšetřování však bylo v roce 2010 zastaveno.