Přibývá Britů, kteří míří do Sýrie bojovat i proti IS

Londýn/Damašek - Z Británie míří na Blízký východ nejenom přívrženci, ale také odpůrci islamistů. Do bojů proti Islámského státu se navíc takových dobrovolníků zapojuje stále víc. Podle listu Guardian se mezi nimi rekrutují i veteráni z Afghánistánu. Deník si všímá osudu Jamese Hughese a Jamieho Reada. Druhý jmenovaný údajně těsně před odjezdem do Sýrie absolvoval výcvik na území Česka.

Podle deníku Guardian prý Read působí v Sýrii relativně krátkou chvíli. Odcestoval tam údajně záhy po výcviku, který absolvoval minulý měsíc i v České republice, a má za sebou také cvičení ve francouzské armádě. Spolu s ním působí poblíž Rojavy v severní Sýrii také James Hughes – voják, který podle svého Facebooku sloužil třikrát v Afghánistánu a letos odešel z armády po pěti letech aktivní služby. Oba zřejmě pomáhají obráncům kurdského města Kobani. Brity prý do brigády s názvem „Radžavští lvi“ verbuje Američan Jordan Matson. Brigáda patří pod kurské milice YPG, zapojené do bojů o Kobani.

Aman Banigrad z londýnského kurdského střediska řekl, že někteří z Britů do Sýrie odjeli z humanitárních důvodů, další aby bojovali s YPG. Tato organizace se na své webové stránce obrací na dobrovolníky a žádá je, aby přijeli pomoci „dostat teroristy do pekla a zachránit humanitu“.

Kurdské jednotky YPG kontrolují zhruba 80 procent Kobani
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kurdové odhadují, že na Blízký východ odjelo proti IS bojovat několik desítek lidí. Ministerstvo vnitra nemá údaje o tom, kolik Britů odešlo pomáhat Kurdům v Sýrii a v Iráku. Odhaduje se, že k radikálům se připojilo na 500 Britů.

Britský list rovněž informoval, že ke Kurdům v Kobani se připojili Evropané, kteří dorazili ve skupinách cyklistů. První cizinka, která se přidala ke Kurdům, je jednatřicetiletá Gill Rosenbergová. Brzy se k ní může připojit i Britka, protože britská policie pátrá po sedmnáctileté občance kurdského původu, která je zřejmě na cestě do Sýrie a chce se přihlásit do ženské kurdské jednotky. Naposledy byla spatřena v Belgii.

Británie chystá další opatření: Hrozba terorismu prý nikdy nebyla větší

Británie čelí v současnosti vůbec největší teroristické hrozbě v historii, řekla britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Vláda proto chystá nový soubor protiteroristických opatření, včetně například zákazu pojišťovnám, aby proplácely peníze za výkupné vydané teroristům. „Když nám bezpečnostní a zpravodajské služby říkají, že hrozba, které čelíme, je v současnosti mnohem nebezpečnější než kdykoliv před (teroristickým útokem proti USA) 11. září (2001), měli bychom to brát v úvahu,“ prohlásila Mayová. 

Ministryně vnitra Theresa May odpovídá novinářům
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Britská vláda dlouhodobě zastává názor, že by se teroristům nemělo vyplácet výkupné, protože jsou tak finančně podporovány skupiny, jako je Islámský stát. Mayová chce podle agentury AP také přinutit internetové firmy, aby uchovávaly údaje o spojení a internetové adresy jednotlivých uživatelů, aby úřady mohly snáze vystopovat pachatele extremistického jednání.  

Britské úřady varují před rostoucí hrozbou terorismu kvůli obavám, že mladí lidé, kteří cestují do Sýrie, aby bojovali po boku islamistů, se pod jejich vlivem ještě více radikalizují a mohou se snažit o teroristické útoky i po návratu do vlasti. 

Podle Mayové bylo od teroristického útoku v Londýně z roku 2005, jehož obětí se stalo 52 lidí, zmařeno kolem 40 spiknutí. Útočníci plánovali střelbu v ulicích měst, vyhození londýnské burzy do povětří, zničení letadel, případně vraždu britského velvyslance či vojáků. „Téměř všem těmto útokům bylo zabráněno,“ řekla Mayová. Zároveň ale varovala, že teroristům jednou štěstí chybět nebude. Šéf londýnské metropolitní policie Bernard Hogan-Howe v neděli stanici BBC řekl, že policie letos zmařila čtyři až pět teroristických útoků. Obvykle přitom bezpečnostní orgány překazí jeden takový plán ročně.