NATO: Ruské válečné lodě uvízly v Lamanšském průlivu kvůli bouřce

Londýn - Severoatlantická aliance popírá, že by v Lamanšském průlivu probíhalo ruské vojenské cvičení. Agentura RIA Novosti oznámila, že se do cvičení zapojí protiponorková loď Severomorsk i několik dalších bojových plavidel. Podle NATO ale lodě kanálem jen proplouvají a zdrželo je špatné počasí. Francouzské námořnictvo tvrdí, že přítomnost ruských lodí mezi Británií a Francií není ničím mimořádným.

Podle ruské agentury se do manévrů zapojí řada bojových lodí ruské Severní flotily. Plavidla zastihla bouře, před kterou se uchýlila do mezinárodních vod u francouzského pobřeží při ústí řeky Seiny. Během přestávky prý posádky procvičí boj s podmořskými diverzními jednotkami a provedou nácvik protipožární ochrany.  

Jaroslav Štefec, zbrojní analytik

„Rusové nenarušují práva zemí, ani pokud jde o pohyb válečných lodí v mezinárodních vodách – alespoň zatím. Otázka je, jaký bude rozsah cvičení, která se musejí hlásit.“

Francie a velení NATO ale v prohlášení popřely, že by v Lamanšském průplavu probíhalo ruské vojenské cvičení. „Žádné manévry tam nejsou. Lodi jen kotví v zóně, kde se mohou zdržovat několikrát ročně,“ uvedl mluvčí francouzského válečného námořnictva.  

Mluvčí velení NATO potvrdil, že Aliance pohyb ruských plavidel sleduje. „Podle našich informací průplavem proplouvají a jejich cestu zdržela bouře. Žádné vojenské cvičení, o kterém nás přesvědčují ruská média, v průplavu není,“ odmítl Jay Janzen.

Zpravodaj ČT: Paříž zatím reaguje relativně smířlivě (zdroj: ČT24)

Podle zbrojního analytika nemůže NATO zjistit o ruských plavidlech nic převratného. „Jsou to už dlouhou dobu zavedené lodě, nejedná se o nějak zásadně moderní plavidla. Spíš bude pozorně sledováno, jestli Rusové dodržují to, co oznámili v rámci cvičení,“ podotkl Štefec. Akce má podle něj demonstrovat sílu a připravenost Ruska reagovat na podobné kroky NATO.  

Válečná loď Mistral v přístavu v Petrohradě
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Rusko v poslední době uspořádalo řadu velkých vojenských cvičení Severní, Černomořské, Baltské i Tichomořské flotily. Ohlášené manévry v Lamanšském průlivu by byly první, které se by se konaly v prostoru mezi Británií a Francií, v samém srdci NATO. 

Francie stále odkládá plánované předání jedné z válečných lodí Rusku. Zdůvodňuje to současnou situací na Ukrajině. Jedno ze dvou plavidel třídy Mistral měla ruská armáda dostat už v říjnu. Rusko plánuje na lodě čekat. V případě nedodržení kontraktu se ovšem hodlá soudit.