Samostatný stát Palestina? Téma pro Radu bezpečnosti OSN

Káhira - Liga arabských států (LAS) předloží Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o vytvoření palestinského státu. Shodli se na tom arabští ministři zahraničí při dnešním jednání v Káhiře. Rezoluce má vytvořit časový rámec pro uznání samostatné Palestiny.

Ministři zemí LAS jednali o vývoji izraelsko-palestinského konfliktu a uznání palestinského státu společně s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. O tom, kdy hodlají rezoluci prezentovat, oficiálně neinformovali, mezi diplomaty se však hovoří o tom, že by se tak mohlo stát během několika příštích dnů. V RB OSN by ji mělo za arabský svět prezentovat Jordánsko.

Zástupci LAS hodlají po dnešním jednání začít hledat širokou mezinárodní podporu pro přijetí rezoluce. Sami Palestinci tvrdí, že je ve světě uznává již přes 130 členských zemí OSN, které před dvěma lety ve Valném shromáždění hlasovaly o jejich novém statusu. V Radě bezpečnosti však nemá rezoluce patrně šanci projít kvůli očekávanému vetu Spojených států. Ty se jako spojenec Izraele snaží nejprve docílit uzavření trvalé mírové dohody mezi oběma stranami. 

Samostatná Palestina je téma pro spoustu zemí

O uznání Palestiny jako státu se nyní debatuje ve Francii. Národní shromáždění zahájilo v pátek debatu o rezoluci vyzývající vládu, aby Palestinu uznala. Předpokládá se, že levicí ovládaná poslanecká komora rezoluci schválí; hlasování se čeká 2. prosince. Postoj poslanců k ožehavé diplomatické otázce není pro vládu závazný. Jde především o symbolický krok podobný tomu, jaký nedávno učinili poslanci v jiných evropských zemích.

Prezident Francois Hollande mezinárodní uznání palestinského státu v zásadě podporuje. Ve čtvrtek v rozhovoru se stanicemi France 24, RFI a TV5 Monde řekl, že je připraven svolat mezinárodní konferenci s cílem oživit mírový proces na Blízkém východě. Francie prý chce, aby byl konflikt urovnán „na základě toho, co bylo vždy hlavním parametrem francouzského postoje: Palestinský stát uznaný vedle izraelského státu se zárukou bezpečnosti“.

Kromě Izraele jsou proti uznání Palestiny hlavně USA. Podmiňují to uzavřením izraelsko-palestinské mírové dohody. Napětí kolem této dlouholeté otázky se vystupňovalo poté, co Palestinu koncem října uznala jako stát švédská vláda. Nezávazné doporučení svým vládám, aby postupovaly stejně, poté odhlasovaly i parlamenty Británie, Irska a Španělska. Vlády těchto zemí zůstávají ale zdrženlivější. Československo v roce 1988 uznalo akt vyhlášení státu Organizací pro osvobození Palestiny, ani Praha ale Palestinu jako stát neuznává a neuzavírá s ní žádné smlouvy.

  • Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Jeho hlavním městem má být východní Jeruzalém. Z dosavadních kol mírových rozhovorů mezi Palestinou a Izraelem ale zatím nevzešla dohoda nejen o hranici, ale ani o Jeruzalému. Konečná mírová dohoda je v nedohlednu a Palestinci prosazují v zahraničí uznání svého státu bez jejího uzavření.
Vydáno pod