Neodvezou si Rusové lodě podobně jako Izraelci před 45 lety?

Paříž – Právě dnes vyprší ultimátum, které Rusové dali Francouzům na vydání vojenské lodi Mistral, kterou si u nich objednali a zaplatili. Už začátkem týdne přitom Paříž oznámila, že vydání pro tuto chvíli nepřipadá v úvahu kvůli Ukrajině. Zároveň ale panují obavy z ruské reakce. A připomíná se přitom 45 let stará blamáž, kdy si Izraelci za podobné situace objednané raketové lodě z Francie tajně odvezli.

Když v červnu 1967 udeřili Izraelci v tzv. šestidenní válce nečekaně a účinně na své arabské soky, pro Francouze – do té doby jejich největší dodavatele zbraní – to už bylo příliš a prezident de Gaulle vyhlásil zbraňové embargo.

Jenže ve stejnou dobu čekalo v Cherbourgu na vydání do Izraele pět raketových lodí typu Vedette. Izraelci využili vánočních oslav a na Štědrý den roku 1969 lodě v noci obsadili a ujeli. Pětice raketových lodí doplula do přístavu v izraelské Haifě přesně po týdnu. Teprve v následujících desetiletích se na světlo dostaly informace o supertajné operaci. „Premiérka Golda Meirová nám řekla: Vztahy s Francií jsou důležité. Ale jestli vymyslíte, jak ty lodě získat bez porušení francouzského práva, máte mé svolení,“ vzpomíná šéf mise Hadar Kimchi.

Jak Izraelci v roce 1969 obešli zbraňové embargo (zdroj: ČT24)

Dnes pětaosmdesátiletý kontradmirál Kimchi operaci nazvané Noa velel. Pod hrozbou stále silnějšího námořnictva Egypta a Sýrie dostal rozkaz jednat. Zablokované lodě odkoupila norská těžařská společnost, ve skutečnosti firma zřízená Mossadem. Izraelci doplnili palivo, zásoby a mužstvo. Uprostřed vánoční bouře dal Hadar Kimchi rozkaz vyplout. „Teprve v Izraeli jsem se dozvěděl, že francouzský ministr obrany dal rozkaz nás po cestě bombardovat,“ dodává Kimchi.

Francouzský historik Justin Lecarpentier napsal o příběhu knihu. Slýchal o něm od dětství. Jeho otec totiž pracoval v loděnicích, kde se vedetty vyráběly. Potvrzuje, že tehdejší ministr obrany byl vzteky nepříčetný. „Premiér Chaban Delmas ho musel přivést k rozumu. Spoustu ministrů ta aféra zesměšnila,“ připomíná Lecarpentier.

U Mistralu prý toto nehrozí, přesto jsou Francouzi ostražití

Ve Francii přitom o celé akce věděla řada lidí, v čele s loďařem, který potřeboval vedetty prodat. S izraelskými veliteli na Štědrý den povečeřel a po půlnoční mši přímo ze své kanceláře akci sledoval. S tučným šekem s platbou za lodě v ruce.

V Saint-Nazaire, kde dnes čekají stovky ruských námořníků na převzetí prvního Mistralu, by podobná blamáž nastat neměla. Loď je příliš velká a v odjezdu jí brání systém plavebních komor ovládaný Francouzi. Přesto mají na ministerstvu obrany údajně obavy z jejího možného únosu. I proto smí ruští námořníci na její palubu, aby zde prováděli výcvik, jenom ve dne.