Stáhněte se, vyzvalo studenty v Hongkongu hnutí Occupy

Hongkong - Zakladatelé hnutí Occupy Central v Hongkongu vyzvali demonstranty, aby opustili hlavní protestní tábor. Hnutí zpočátku prodemokratické protesty vedlo, pak se ale stáhlo, zatímco studenti pokračovali v demonstracích. Jeden z vůdců protestů Joshua Wong a dvě demonstrantky zahájili v pondělí protestní hladovku. Reagovali tak na jednu z nejnásilnějších nocí, jakou protestující v Hongkongu zažili.

V protestním táboře stoupá frustrace, protože akce v ulicích nepřinášejí žádné viditelné výsledky. V noci na pondělí propukly v Hongkongu násilné střety mezi demonstranty a policií, která použila obušky a pepřový sprej. 

Barbora Šámalová, zpravodajka ČT o atmosféře v Hongkongu

„Protestující jsou unavení, rozhádaní, nemají další plán. Hnutí se v podstatě rozpadá, zejména po tvrdém policejním zásahu z noci na pondělí. Studenti, kteří tam byli, mi řekli, že jsou rozzlobení na své vůdce, že akci nezvládli. Protestující zbytečně vyprovokovali policisty, kteří si na nich vybili stres. Mnoho lidí bylo zbytečně zraněno.“

Osmnáctiletý Wong a dvě členky jeho studentské protestní skupiny pak oznámili časově neomezenou hladovku. Reagovali tak na prohlášení vůdce Hongkongu, že více než dva měsíce trvající protesty jsou marné. Policie by prý mohla přikročit k novým akcím.  

„Je to zoufalý pokus, jak přimět vládu, aby se studenty zasedla k jednacímu stolu. Většina lidí z protestního hnutí ji ale nepovažuje za šťastnou. Někteří dokonce podezřívají Wonga, že mu jde o vlastní slávu,“ okomentovala hladovku Šámalová a připomněla, že lidé z hnutí Scholarism, které Wong založil, ji drželi už v roce 2012. Tehdy vláda chtěla zavést do škol komunistickou občanskou nauku. „Tehdy mu bylo jen 15 let a dokázal společnost zmobilizovat tak, že vláda od záměru odstoupila,“ konstatovala zpravodajka.

Zpravodajka ČT k Hongkongu: Protestující jsou už unavení (zdroj: ČT24)

Předseda výkonného orgánu zvláštní oblasti Hongkong Leung Čchun-jing protestující vyzval, aby v demonstracích nepokračovali. „Někteří lidé si toleranci policie pletou se slabostí,“ řekl Leung novinářům. „Vyzývám studenty, kteří se hodlají vrátit k okupaci v ulicích, aby to nedělali,“ dodal.  

BT - we are not abandoning the occupiers,we are urging them to understand the fight for democracy is a long one & we need energy to fight on

Organizátoři z hnutí Occupy varují: Policisté se přestávají kontrolovat

Rovněž zakladatelé hnutí Occupy Central apelovali na demonstranty, aby protesty ukončili. Organizátoři protestních akcí rovněž oznámili, že se ve středu vzdají policii. „Policisté v předních liniích se přestávají kontrolovat“ a existují velké obavy, že demonstranti budou vážně zraněni, prohlásil profesor práv na hongkongské univerzitě Benny Tai, který je jedním ze zakladatelů skupiny Occupy Central.   

Tai na společné tiskové konferenci se spoluzakladateli hnutí - profesorem sociologie z čínské univerzity Chan Kin-manem a reverendem Chu Yiu-mingem - uvedl, že nenařizuje jednostranně studentům odchod domů, ale žádá je, aby se kvůli nebezpečné situaci stáhli z ulic.

Studenty vedená protestní akce požaduje plnou demokracii a přímé volby vedení tohoto poloautonomního území pod čínskou správou, pod niž se bývalá britská kolonie vrátila v roce 1997.

Vydáno pod