Jak žijí statisíce ukrajinských uprchlíků?

Kyjev – Miliardové škody a skoro milion lidí bez domova. Taková je krutá bilance osmiměsíčního konfliktu na východě Ukrajiny. Část lidí prchla do Ruska, část na západ Ukrajiny. Příměří uzavřené v září v Minsku porušují obě strany. Proruští separatisté datum zatím nepotvrdili, souhlasili ale s klidem zbraní.

Osm měsíců trvající konflikt si vyžádal miliardové škody. A bojovat se nepřestává. Třeba v Talakovce byly domy ostřelovány ještě dnes dopoledne. Na území ovládaném vzbouřenci mohou nejen boje, ale hlavně zima vyhnat z domů další civilisty. Každý den přibývají další. „Na jihu Doněcké oblasti je více než 70 tisíc přesídlených osob. V Mariupolu se registrovalo 16 tisíc,“ konstatoval vedoucí mise OSN v Mariupolu Igor Jacko. 

Uprchlíci bydlí u příbuzných nebo v ubytovnách – jako například Naděžda Černěnková se dvěma syny. „Tam nelze žít, protože nemáme elektřinu, nestihli jsme si udělat zásoby ani dřeva nebo uhlí na topení,“ podotkla žena. 

Zásoby pro ukrajinské uprchlíky
Zdroj: ČT24

Uprchlíci netušili, že stráví dlouhé měsíce mimo domov. Nutně potřebují deky, boty a teplé oblečení na zimu. Už teď panují patnáctistupňové mrazy. A bude ještě hůř. Obavy z humanitární krize jsou velké. Uprchlíci vyhledávají humanitární pomoc zvláště v těchto zimních dnech, denně jich sem do tohoto centra přichází až 350. 

Stát nemá pořádně plán, jak běžencům pomoci

V Dněpropetrovsku jim potřebné věci a často i peníze přinášejí i obyvatelé města. Scházejí totiž místa v ubytovnách a stát neví, co s přesídlenci dělat. Nemá prostředky ani plán, jak pomoci. Bez asistence humanitárních organizací a OSN by situace byla tragická. „Stát aspoň nepřekáží, a to je dobře,“ konstatoval vedoucí distribučního centra Vladislav Makarov. 

Svůj dům, příbuzné a známé neviděli už skoro půl roku. Konec konfliktu navíc nemá zatím žádné datum. Další kolo mírových rozhovorů je podle prezidenta Petra Porošenka plánováno na příští úterý do běloruského hlavního města. „Předběžně jsme se dohodli na schůzce v Minsku 9. prosince,“ řekl ukrajinský prezident před novináři. Naopak jeden z předáků proruských separatistů Denis Pušilin podle agentury TASS navrhl, aby se schůzka v Minsku konala až v pátek 12. prosince. 

Předchozí minská schůzka představitelů ukrajinské vlády, Ruska, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a proruských povstalců z východu Ukrajiny vyústila 5. září v dohodu o příměří. To ale prakticky denně narušovaly incidenty a potyčky. 

Od dubna, kdy v regionu Donbas na východě Ukrajiny vypuklo proruské povstání, si konflikt podle odhadu OSN vyžádal přes 4 350 mrtvých a více než 10 tisíc zraněných. Údaje zahrnují mrtvé a zraněné vojáky, povstalce i civilisty.

Těžký život ukrajinských uprchlíků (zdroj: ČT24)