V Mexiku byly identifikovány ostatky prvního ze zmizelých studentů

Mexiko - V Mexiku se podařilo identifikovat spálené ostatky prvního ze 43 studentů, kteří záhadně zmizeli v září při protestní akci ve státě Guerrero. Podle agentury AP byly zbytky těla nalezeny mezi dalšími ostatky poblíž jedné skládky. Není ale jasné, zda byla zjištěna totožnost některých z dalších obětí. V předchozích dnech přitom probleskla zpráva o nalezení desítek těl.

Rodinný příslušník jednoho ze studentů, Alexandra Mory, potvrdil, že jde o jeho ostatky. Rodina obdržela informaci v pátek pozdě večer od argentinského týmu forenzních odborníků pracujících pro mexickou generální prokuraturu.

Zmizení studentů na 26. září ve městě Iguala vyvolalo masové demonstrace po celé zemi a značně narušilo popularitu prezidenta Peni Nieta, který při nástupu do funkce před dvěma lety sliboval rázně zatočit s násilím v zemi.

Více než čtyři desítky studentů na konci září zmizely ve městě Iguala ve státě Guerrero. Podle dosavadních výsledků vyšetřování mladé lidi odvlekla policie, která je předala zločinecké organizaci Guerreros Unidos (Sjednocení válečníci). Dva její členové přiznali, že studenty zabili a spálili. Celý zásah údajně nařídil starosta města Iguala José Luis Abarca. Chtěl tak prý studentům zabránit, aby rušili projev jeho manželky. Starostu i s chotí po několika týdnech na útěku policie zadržela.

Generální prokurátor dnes řekl, že v souvislosti s tímto zločinem už bylo zatčeno na osm desítek podezřelých. Vyšetřování ale nadále pokračuje.

Od roku 2007 v Mexiku zahynulo při násilí spojeném s činností různých gangů na 100 000 lidí.

V Mexiku identifikovali ostatky prvního z 43 pohřešovaných studentů (zdroj: ČT24)