Řím znovu představuje 100 netradičních betlémů – letos jich je 212

Řím – Udržet v Itálii naživu tvorbu jesliček, které zde od 13. století patří ke svátečním tradicím, je dlouhodobým cílem kurátorů římské výstavy netradičních betlémů. Ta potrvá až do Tří králů a její návštěvníci tu uvidí například jesličky z ořechu, těstovin, pryskyřice nebo rolí od toaletního papíru.

Tradiční výstava vedle baziliky Santa Maria del Popolo si už 39 let drží název 100 betlémů (100 presepi). Tvůrců, kteří nabízejí svou práci, je ale tolik, že kurátoři počet vystavovaných jesliček dávno navýšili. „Letos jsme obdrželi 480 přihlášek, z těch jsme vybrali a nakonec vystavili 212 betlémů,“ upřesňuje kurátorka výstavy Mariacarla Menagliaová.

Třebaže italské rodiny už betlémy doma příliš nevyrábějí, 130 vystavovaných kusů vytvořili přímo italští umělci. Zbytek doputoval do Říma ze zahraničí. Například americký betlém je celý vyrobený z pryskyřice, slovenský se zase vešel do skořápky od ořechu. Další je vyrobený třeba z kapslí ze stroje na kávu, jiný z helmy nebo hudebních nástrojů.

Třeba jeden z autorů Francesco Riccobene získal inspiraci na jednom výletě do Benátek. Při procházce uličkami narazil na zvláštní místo, kde se vyrábějí gondoly – a hned z něj udělal betlém. Prestižní výstavy se už podvanácté účastní i třebíčské Muzeum Vysočiny.

V Itálii vystavují netradiční betlémy (zdroj: ČT24)
39. ročník římské výstavy 100 betlémů
Zdroj: ČT24