Werner C. nebude stíhán za masakr v Oradouru

Berlín - Německý soud zastavil stíhání 89letého Němce Wernera C. obviněného z podílu na válečném vyvraždění francouzské vesnice Oradour-sur-Glane v roce 1944. Podle soudu pro obžalování není dostatek důkazů. Bývalý příslušník SS, kterého počátkem roku obvinilo státní zastupitelství v Dortmundu, vinu popíral a naopak tvrdil, že při největším nacistickém masakru civilistů v okupované Francii zachránil život dvěma ženám.

Dortmundské státní zastupitelství muže vinilo z hromadně spáchané vraždy 25 lidí a z napomáhání k vraždě stovek dalších civilistů. V době masakru mu bylo 19 let.

Zemský soud v Kolíně nad Rýnem dnes konstatoval, že není k dispozici písemný důkaz ani svědecká výpověď, které by potvrdily, že se Werner C. na masakru podílel a že by tudíž mohl být pohnán před soud a obžalován z napomáhání k vraždě. Soud také potvrdil, že podezřelý nepopírá, že ve vesnici byl, ale nadále trvá na tom, že nestřílel, ani se jinak na masakru nepodílel.

Oradour ležící zhruba 400 kilometrů jižně od Paříže vyhladili nacisté 10. června 1944. Zabili tehdy 642 civilistů, z toho 205 dětí mladších 15 let. Vojáci muže postříleli kulomety, ženy a děti upálili. Pak zapálili všechny domy. Vesnice označovaná též jako „francouzské Lidice“ byla po druhé světové válce jako memento válečných hrůz ponechána v děsivě působících rozvalinách. Loni ji jako první německý prezident navštívil Joachim Gauck a spolu s francouzským kolegou Francoisem Hollandem se poklonil památce obětí nacistického masakru. Gauck při této příležitosti vyjádřil zármutek nad tím, že pachatelé těchto hrůz nebyli potrestáni.