OSN: Rok 2014 byl pro děti mimořádně špatný

New York - Letošní rok byl pro děti na celém světě jedním z nejhorších v historii. Ve své nejnovější zprávě to uvedl Dětský fond OSN (UNICEF). Až 15 milionů dětí je přímo zasaženo násilnými konflikty, které se odehrávají ve Středoafrické republice, Iráku, na palestinských územích, v Jižním Súdánu, Sýrii a na Ukrajině.

V konfliktních zónách na celém světě žije podle odhadů až 230 milionů dětí. „Děti jsou zabíjeny, když se učí ve škole, když spí ve svých postelích,“ uvedl ředitel UNICEF Anthony Lake. „Stávají se sirotky, bývají unášeny, mučeny, verbovány do armády, znásilňovány a dokonce i prodávány jako otroci,“ dodal s tím, že nikdy v nedávné historii nebylo tolik dětí oběťmi „nepopsatelné brutality“.

Tisíce dětí byly naverbovány

Konflikt ve Středoafrické republice zasáhl 2,3 milionu dětí, až 10 000 jich bylo naverbováno jako dětští vojáci do nejrůznějších ozbrojených skupin, píše se ve zprávě UNICEF. Více než 430 dětí zde bylo zabito či zraněno, což je třikrát více než v loňském roce.

Během padesátidenního konfliktu mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamas v palestinském Pásmu Gazy zahynulo celkem 538 dětí, dalších 3 370 jich bylo zraněno a 54 000 dětí přišlo o střechu nad hlavou.

Tažení radikálů z hnutí Islámský stát pak zasáhlo do životů 7,3 milionu dětí v Sýrii a 2,7 milionů dětí v Iráku.

Situaci letos zhoršila i epidemie smrtící eboly, která zasáhla zejména západní Afriku. Podle zprávy UNICEF se kvůli nemoci staly tisíce dětí ze dne na den sirotky a asi pět milionů jich přestalo chodit do školy.