Snowden promluvil v Paříži: Žiju v Moskvě, jezdím metrem, daří se mi dobře

Paříž - Američan Edward Snowden, stíhaný ve Spojených státech za špionáž a vyzrazení utajovaných informací, potvrdil, že se nachází přímo v Moskvě. V ruské metropoli podle svých slov žije zcela běžným životem. Řekl to na konferenci o sledování dat, kterou v Paříži pořádala mezinárodní organizace Amnesty International.

Na Edwarda Snowdena čekal v Paříži zaplněný sál. Jeden z nejhledanějších Američanů se konference zúčastnil prostřednictvím videomostu a během svého vystoupení odkryl detaily ze svého současného života.

„Daří se mi dobře, žiju běžným životem. Jezdím moskevským metrem jako kdokoliv jiný. Rozdíl mezi tím, jak jsem žil před tím a nyní, je jenom v tom, že nejsem doma. Vrátit se ale nemůžu,“ uvedl Snowden.

Snowden? Němci ho znají lépe než Američané

Jméno Edwarda Snowdena je známější v Německu, než ve Spojených státech. Vyplývá to z výsledků výzkumu veřejnémo mínění, provedeného ve 23 zemích světa. Jméno bývalého IT specialisty amerických tajných služeb zná 94 % Němců, 86 % Švédů a 85 % Číňanů. Naopak jen 76 % dotázaných Američanů uvedlo, že o muži, který zveřejněním praktik amerických tajných služeb narušil diplomatické vztahy USA s řadou zemí světa, někdy slyšelo.

Edward Snowden promluvil na pařížské konferenci AI
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN/PONTUS LUNDAHL/TT

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb, který loni zveřejnil dokumentaci o rozsáhlém americkém špehování internetu a telefonů, získal počátkem letošního srpna povolení zůstat v Rusku tři roky. Předtím se zdržoval v Hongkongu, kde tajné informace vyzradil.

„Přestřihl jsem svoje kontakty, když jsem přijel do Hongkongu. Už tedy nemůžu sloužit jako zdroj informací. Teď už je to na médiích,“ prohlásil Američan.

Snowden už v minulosti popřel i jakýkoli kontakt s ruskou výzvědnou službou nebo to, že by pracoval pro ruskou vládu. Přesné místo jeho pobytu i to, čím se živí, ale zůstává tajné. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.

Edward Snowden promluvil na konferenci v Paříži (zdroj: ČT24)