Za záběry vraždících islamistů jsou hodiny práce a tisíce dolarů

Bagdád/Damašek - Američtí odborníci rozebrali jedno z videí z dílny Islámského státu a zjistili, že jsou za ním hodiny práce, promyšlené střihové efekty a statisíce dolarů. Stíny během záběrů ze zkoumaného videa vraždění zajatců prozradily, že natáčení trvalo šest hodin. Záběry navíc pořizovalo několik kamer. „Bylo to vraždění podle připravené choreografie, aby dosáhlo maximální brutality. Výroba stála přes dvě stě tisíc dolarů,“ uvedla novinářka CNN Atika Shubert.

Šestnáctiminutový snímek, na kterém dvacet dva islamistů vraždí stejný počet syrských vojáků, podle amerických odborníků rozhodně nepatří mezi videa amatérů. Většina radikálů má překvapivě odhalené tváře. Detaily prozrazují, že jsou z různých zemí i kontinentů. „Snaží se ukázat, že to je něco jako spojené národy džihádistů,“ říká analytik Haras Rafiq, The Quiliam Foundation.

Jedním z radikálů je už identifikovaný Francouz Maxim Hauchard, maska naopak kryje velitele, nejspíš muže s britským přízvukem, který vraždil na předchozích videích rukojmí ze Západu. Západní rozvědky se nyní snaží identifikovat další extremisty, kteří na videu nejsou maskováni. Dva z řady islamistů mají také připnuté mikrofony, jejich hlasy ale ve videu nezazní, buď je autoři odstranili, nebo je použijí jindy.

Za propagandou IS jsou hodiny práce a tisíce dolarů (zdroj: ČT24)

V jiném videu, ze syrského Kobani, extremisté snímají zničené město z dronu. Vzápětí se kamera ocitá uprostřed bojů. Na důkaz, že symbol svého tažení radikálové navzdory spojeneckým náletům neopustili. O nepřátelských vojácích v komentáři tvrdí, že před nimi zbaběle utíkají. „Kdyby nevysílali do světa takováto videa, která ukazují jejich sílu, lidé si začnou říkat: Možná berou zpátečku, možná nejsou tak tvrdí, jak o sobě tvrdili,“ hodnotí záměr islamistů Aki Peritz, bývalý důstojník CIA. Propagandistické klipy jsou součástí strategie islamistů. Demonstrují sílu a lákají nové přívržence. Dojem umocňují střihové efekty a triky.