V nebi je místo i pro zvířata, ujistil František

Řím – Papež František ukázal svými výroky přívětivější tvář církve homosexuálům, nesezdaným párům i rozvedeným. A nově dal naději i milovníkům zvířat, že se jednou budou moct setkat se svými miláčky. Podle Františka je totiž v nebi místo pro všechna boží stvoření, tedy i zvířata.

Během středeční audience na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu se František setkal s chlapcem, který truchlil nad ztrátou svého milovaného psa. František se ho snažil ukonejšit slovy, že ráj je „pro všechna boží stvoření“.

„Jednoho dne se se svými zvířaty znovu setkáme na věčnosti Krista. Ráj je otevřen pro všechna boží stvoření,“ ujistil 77letý papež smutného hocha. Přitom konzervativní proud v církvi zastává názor, že zvířata se do nebe dostat nemohou, protože nemají duši. Například Františkův předchůdce Benedikt XVI. prohlásil, že smrt zvířete znamená ukončení jeho existence a nic víc.

František dává požehnání psovi nevidomého novináře
Zdroj: ČTK/AP/Domenico Stinellis

Pro ochránce a milovníky zvířat se Františkovo prohlášení stalo okamžitě tématem číslo jedna, ovšem teologové upozorňují, že ho papež učinil vlastně jen mimochodem. Nejde o žádné doktrinální prohlášení a nebude tedy mít oficiální dopad.

I tak ale další Františkův liberální výrok způsobil poprask. Podobně jako jeho nedávné prohlášení, že teorie velkého třesku není popřením teze o božském původu života na zemi.