Důvěra Ukrajinců k Rusku je o polovinu menší než před krizí

Kyjev – Ukrajinský konflikt kope stále hlubší propast mezi ukrajinskou a ruskou společností. Podle nejnovějších sociologických průzkumů spadla důvěra obyčejných Ukrajinců k Rusku téměř na polovinu hodnot před počátkem tzv. EuroMajdanu v listopadu 2013. Podle odborníků za to může nejen okupace Krymu či agrese v Donbasu, ale i vleklá informační válka z obou stran.

Oba národy mají mnoho společného z historie, kultury i společenských vazeb. Řada rodin je smíšených a více než polovina Ukrajinců mluví ukrajinsky i rusky. Navzdory tomu si ale oba národy nyní přestávají rozumět. Ruská invaze na Krym i jejich podpora separatistům na východě země řadu Ukrajinců rozzlobily a semkly. Propad důvěry k velkému sousedovi je podle socioložky Iriny Bekeškinové velmi citelný. „Jen 50 procent Ukrajinců má v současné Rusko důvěru. K ruskému vedení ještě daleko méně,“ tvrdí zástupkyně Fondu pro demokratické iniciativy.

Řadě ukrajinských rodin vadí i informační válka, kterou proti EuroMajdanu spustily ruské státní kanály. Ukrajinu v nich totiž představují v rozporuplném světle. To, co spouští rozvědky spolu s médii, se přitom ve společnosti daří hojit stále méně.

Své o tom ví obyvatelka Kyjeva Maja Tulčinská. Pochází ze smíšené rusko-ukrajinské rodiny a tvrdí, že svou podporu nedokáže mnohým v Rusku vysvětlit. „Naštěstí jsme se nerozhádali s ruskou částí rodiny. Chápou, co se tady reálně děje a věří víc nám než své televizi. Ale s velkou řadou přátel jsme bohužel museli přerušit kontakt. Prostě to nebylo možné,“ přiznává.

Většina Rusů naopak vidí nebezpečí právě v ukrajinských změnách. Často hledí s nedůvěrou hlavně na angažovanost Západu i ukrajinských nacionálních radikálů.

Rusko-ukrajinský spor narušil i vazby tamních rodin (zdroj: ČT24)