Drama v Sydney skončilo smrtí únosce a dvou rukojmích

Sydney – Australská policie oznámila, že při incidentu v kavárně v centru Sydney přišli o život tři lidé včetně únosce. Zhruba šestnáctihodinové drama začalo před polednem místního času, když do kavárny přišel muž a zadržel v ní desítky lidí. Několika rukojmím se podařilo z kavárny v průběhu dne uprchnout. Policie se rozhodla k zásahu v okamžiku, kdy se z restaurace ozvaly výstřely. Pachatelem je íránský imigrant, který měl už dříve potíže se zákonem.

Ozbrojený zásah doprovodili policisté střelbou ostrými náboji a ohlušujícími granáty. Z kavárny vzápětí vyběhla skupina vyděšených rukojmích. Představitelé policie na tiskové konferenci uvedli, že zásah byl nutný – pokud by k němu nedošlo, byly by prý ohroženy další životy.

Šlo o spontánní situaci. Vyjednávání do té doby postupovalo dobře

„Nešlo dělat nic jiného. Vyjednávání postupovalo velmi nadějně. Byly tam známky, že vše směřuje k mírumilovnému konci. Ovšem došlo k situaci, kdy únosce rozdělil rukojmí do dvou skupin a jedna z nich začala utíkat. V ten moment ztratil muž kontrolu nad situací, zpanikařil, začal střílet a tým, který byl na místě, na něj začal střílet zpátky,“ popsal důvod pro policejní zásah odborník na terorismus Adam Dolnik, který policisty v Sydney školil ve vyjednávání s únosci.

Policie upřesnila, že rukojmích bylo celkem 17. Několika zadržovaným se podařilo z kavárny uprchnout už během dne.

Oběťmi jsou 34letý muž a 38letá žena. Oficiálně zatím není potvrzeno, zda se stali obětí střílejícího únosce, či palby policistů. Australská média předtím spekulovala, že zločinec zabil nejméně jednoho ze svých zajatců.

Únoscem byl 49letý íránský imigrant Man Haron Monis, který je nebo byl stíhán za spoluúčast na vraždě své bývalé manželky a v rámci případu byl propuštěn na kauci. Muž také čelil obvinění z více než 40 sexuálních útoků a byl odsouzen za posílání urážlivých dopisů rodinám padlých australských vojáků.

Sám se muž, který se před soudem objevoval často a jehož případy byly medializovány, označoval za duchovního a před lety se údajně věnoval černé magii. Nakonec se podle všeho přiklonil k islámskému radikalismu a jako „osamělý vlk“ se rozhodl k víceméně improvizovanému činu. Policie potvrdila svou hypotézu, že šlo o ojedinělý incident.

Man Haron Monis
Zdroj: ČT24/DT

Představitelé australské muslimské komunity zadržování skupiny rukojmích ostře odsoudili. 

„Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinami obou zabitých rukojmích, zraněnými i ostatními zadržovanými,“ napsal na Twitteru australský premiér Tony Abbott. Podle Abbotta incident ukázal, že i země „tak svobodná, otevřená a velkorysá“, jakou Austrálie je, může být ohrožena projevy politicky motivovaného násilí. Podle něj ale právě tato obtížná situace prokázala, jak jsou Austrálie a její obyvatelé odolní a připraveni na podobné hrozby reagovat.

Our thoughts and prayers are with the families of the two deceased hostages, the wounded and the other hostages. #sydneysiege

Vydáno pod