Eichler k Austrálii: Horší než osamělý vlk je zběsilý vlk

Praha – „Je tady ještě horší kategorie než osamělý vlk a těm se říká zbloudilí, zběsilí vlci,“ řekl analytik z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler ve vysílání Událostí, komentářů. Podle všeho to platí i v případě Mana Harona Monise, který ozbrojen zadržoval více než šestnáct hodin několik desítek rukojmích v centru Sydney. Celým světem sledované drama skončilo ve dvě hodiny ráno místního času zásahem policie. Celkem tři lidé, včetně únosce, zemřeli a čtyři byli zraněni.

Eichler: Australané bojují proti teroristům po boku USA (zdroj: ČT24)

Proč zrovna Austrálie?

Ona je daleko od arabské části muslimského světa, je relativně daleko od Sýrie a od Iráku, ale velmi blízko k té nejjihovýchodnější výspě islámu, to znamená k Indonésii, k Malajsii, k Filipínám. A byla poprvé zasažena vážnějšími teroristickými útoky už před dvanácti lety v roce 2002, což bylo vlastně interpretováno jako odveta za australské angažmá v operaci ve východním Timoru.

Šli tam na základě jasného mandátu Rady bezpečnosti, nebyla to mise okupačního charakteru, byla to mise, jejímž cílem bylo oddělit znesvářené strany, ukončit násilí a znovu obnovit mír. Ale přesto i ti nejradikálnější islamisté z jihovýchodní Asie tuto misi interpretovali jako vměšování se jedné civilizace do jiné, konkrétně do islámské, proto pak jako trest přišly teroristické útoky v říjnu roku 2002 v diskotéce na Bali, proto právě pod jejich vlivem potom australská vláda dlouho zvažovala, zda se má zúčastnit, nebo nemá zúčastnit operace Iraqi Freedom. Nakonec se této okupační mise zúčastnila v roce 2003. Pak přišly další teroristické útoky už jako odpověď na účast na okupaci Iráku. Ty útoky byly v roce 2005.

Mluvíte o věcech, které se děly před lety. V tuto chvíli, pokud mohu použít vaše slova, se Austrálie vměšuje do konfliktu v Iráku. Byly to právě australské stíhačky a letadla, které začaly bombardovat ISIL, to znamená v Sýrii a v Iráku, Islámský stát. Zajímalo by mě, zda je tohle věc, která je pro Austrálii pokračováním v těch hodnotách, a zda je to věc, z níž neustoupí přesto, že budou nebo mohou podobné útoky pokračovat.

Je to dlouhodobý smysl angažovanosti z Austrálie. Připomeňme si, že se zúčastnila nejen dnes bojů proti Islámskému státu, ale podílela se také už na té vzpomínané akci ve východním Timoru, potom v Afghánistánu a nakonec v té velice kontroverzní vojenské operaci Iraqi Freedom, která skončila dlouhodobou okupací Iráku. Byla to válka, která neměla mandát Rady bezpečnosti, byla tedy nelegální a byla i nelegitimní, protože se nepotvrdily důvody, pro které se tam šlo. Ale Austrálie a Nový Zéland tam vždycky byly, vždycky tam dodaly své nejlepší profesionální jednotky a všude tam byly spolehlivou oporou amerických administrativ.

No a právě toto spojenectví se Spojenými státy, ať budeme nahlížet na tu danou operaci jakýmkoli úhlem pohledu, tím, kterým se na to díváte vy, nebo tím opačným, může vést k tomu, že se Austrálie musí připravit na to, že útoky mohou následovat a budou pokračovat?

Ano, bezesporu je to vážná hrozba pro tento kontinent, protože je angažován na několika frontách. Boje proti islámskému terorismu a v samotné Austrálii je 19 teroristických organizací. Některé velice nebezpečné. Nebo tam je palestinský džihád a další. Byly teroristické útoky nejenom na Bali, ale v Melbourne, v Canbeře, v Sydney, byly tam pokusy zavraždit australské premiéry, útočit na úřady. Takže to tam je konstanta.

Jak k tomu došlo? Jak je možné, že v Austrálii, v tak, řekněme, klidném prostoru, se koncentrují tak radikální skupiny?

Koncentrují se tam právě proto, že Austrálie je velice blízko jihovýchodní Asie, tedy té části světa, z které si radikální islamisté chtěli vytvořit velký sultanát pro počátek 21. století jako základ celého velkého islámského sultanátu. Austrálie je velice blízko. Jednou zasáhla přímo na východním Timoru a dál zasahuje všude jinde. A ono to je také dáno tím, že samotní Američané Australany označují za jakési své bratrance. Nemají s nimi komunikační problémy, nemají s nimi problémy ani při koordinaci během vojenských operací. Australané jsou válečně velice podobně naordinováni jako Američané. A proti Islámskému státu nasadili všechno to nejlepší. To znamená nejenom letectvo, nejenom ty „sršně“, tedy ty hornety, ale také vojenské námořnictvo, speciální síly, které zajišťují rozmístění vojsk. Takže oni jsou tam angažováni velice rozsáhle.

V případě Mana Harise Monise se mluví o osamělém vlku, v tomto případě se shodnou australské úřady i komentátoři, že jde pravděpodobně o vyšinutého jedince, o šílence. Každopádně by mě zajímal princip těch osamělých vlků. Jsou to lidé, kteří komunikují a spolupracují nějakým způsobem se syrskou stranou nebo s tím ISILem a kteří v zásadě konají pouze po vlastní ose, ale jsou i ve spojení s tím centrem?

Pojem „osamělý vlk“ znamená, že to jsou lidé, kteří se normálně a častokrát setkávají a jenom tak jakoby skrytou řečí v náznacích si říkají, že islámský svět je dlouhodobě ponižován, že je vystaven útlaku. A to říkal i tento poslední atentátník, nebo spíš únosce. Říkají si, že je třeba proti tomu něco udělat, a pak se najde jeden mezi nimi, který to udělá, aniž by se třeba těm ostatním svěřoval. Takhle zjednodušeně se vysvětluje to, kdo je tedy osamělý vlk, ale pak je tady ještě horší kategorie a těm se říká „zbloudilí, zběsilí vlci“.

Ti dohromady s nikým nekomunikují a mají problémy nejenom jako příslušníci islámské civilizace, nejenom, že jim vadí, že západní civilizace okupuje řadu islámských zemí nebo že tam udržuje odpadlické vlády, ale jsou lidé, kteří mají velké problémy i ve svém osobním, soukromém životě. Proto se jim říká zběsilí vlci. Ti se dohromady s nikým pořádně nedohodnou a pak jdou do takovéto zoufalecké zběsilé akce a bohužel na konci mohou být i oběti na životech jiných lidí.

Redakčně zkráceno

Útočník, který držel rukojmí v kavárně v Sydney, je podle australské policie duchovní íránského původu Man Haron Monis, který v zemi dostal v roce 1996 azyl. Devětačtyřicetiletý samozvaný šajch, který se označoval za duchovního léčitele a praktikoval prý černou magii, má už policejní záznamy kvůli násilným trestným činům. V minulosti například posílal urážlivé dopisy rodinám padlých australských vojáků a údajně se podílel i na vraždě bývalé manželky. V říjnu byl obviněn ze sexuálních útoků.

Vydáno pod