Rasovým předsudkům se nevyhnul ani americký první pár

New York – Na doby, kdy se sami stávali obětí rasismu, si v rozhovoru pro časopis People zavzpomínali manželé Obamovi. „Neexistuje žádný černoch v mém věku a s vyšším vzděláním, který vyšel z restaurace a čekal na své auto, aby nezažil, jak mu někdo předává klíče od svého vozu,“ řekl americký prezident a přiznal, že i jeho si kvůli barvě pleti pletli s číšníkem nebo portýrem. Zároveň připustil zlepšení vztahů mezi černochy a bělochy.

Barack a Michelle Obamovi o tomto tématu hovořili v souvislosti s nedávnými rasovými protesty v USA. Ty byly namířeny proti několika případům, kdy bělošští policisté zabili neozbrojené černochy a následně nebyli obviněni. Konkrétně šlo o zabití Michaela Browna ve Fergusonu a udušení Erika Garnera v New Yorku.

Michelle Obamová, která se interview pro People zúčastnila, zase vylíčila, jak na slavnostní večeři někdo jejího manžela, oblečeného ve smokingu, požádal, aby mu přinesl kávu. Ji si zase kdysi zákaznice spletla v jednom obchodě s prodavačkou a chtěla po ní, aby podala zboží z regálu. „Vzhledem k tomu, že mě neviděla jako první dámu, považovala mě za někoho, kdo by jí mohl pomoci. Tyto věci se v životě stávají. Takže to není nic nového,“ řekla Obamová.

Ačkoli se podle Obamových situace ve vztazích mezi černochy a bělochy v USA zlepšila, stále je toho mnoho, co se musí udělat. „To drobné podráždění nebo ponižování, které zažíváme, není nic ve srovnání s tím, co zažily předchozí generace,“ připustil Obama.

„Jedna věc je, když si mě někdo splete s číšníkem na slavnostním večeru. Jiná je ale, když si mého syna někdo splete s lupičem a nasadí mu pouta nebo mu způsobí ještě něco horšího, když půjde po ulici oblečený tak, jak mají dnešní teenageři ve zvyku,“ upozornil prezident.

Michelle a Barack Obamovi
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Pool