Další tragédie v Austrálii: V domě našli osm mrtvých dětí

Sydney – Austrálii v krátké době podruhé zasáhla tragická událost. Tamní policie objevila po hlášení o vážně zraněné 37leté ženě v domě na předměstí severoaustralského Cairns osm mrtvých dětí ve věku od 18 měsíců do 15 let. Podle televize ABC byly děti ubodány. Žena byla později zatčena kvůli podezření z vraždy. Je matkou sedmi mrtvých dětí, tím osmým je údajně její neteř.

Žena, která utrpěla bodné rány na hrudi, je při smyslech a hovoří s policií, zatím ale nebyla oficiálně obviněna. Policie navíc stále neupřesnila, jakým způsobem děti zemřely, a zkoumá několik nožů, které mohly být použity k jejich zabití.

Mrtvé děti byly nalezeny v domě na předměstí Manoora před polednem místního času (brzy ráno SEČ). Toto předměstí, které obývají především původní obyvatelé Austrálie, je známé vysokou mírou násilí a alkoholismu. Na místě zasahovaly desítky policistů a přijelo několik sanitek. Okolí tragédie policie uzavřela a lokalita má zůstat nepřístupná nejméně další den.

Vyšetřovatel Bruno Asnicar:

„Podle momentálního stavu věcí není nutné, aby byla veřejnost znepokojena, kromě skutečnosti, že jde o velmi tragickou událost. Situace je pod kontrolou.“

Údajná sestřenice zraněné Lisa Thaidayová uvedla, že mrtvé děti našel jejich dvacetiletý bratr, když přišel domů. Policie vyslechla množství lidí, včetně muže, který byl dnes v dřívějších hodinách spatřen poblíž domu. 

„Zprávy z Cairns jsou srdcervoucí,“ prohlásil australský premiér Tony Abbott. „Všichni rodiče musí pociťovat sžíravý smutek z toho, co se stalo. Je to nevýslovný zločin. Dnes večer bude celá naše země plakat a modlit se za tyto děti. Toto jsou těžké dny pro naši zemi,“ dodal Abbott.

Od předchozího incidentu, který prakticky ochromil život v Austrálii, ještě neuplynul ani týden. V pondělí zadržoval ozbrojenec v kavárně v Sydney skupinku rukojmích. O život nakonec přišli tři lidé, únosce a dvě rukojmí. Pachatelem byl muž íránského původu Man Haron Monis, který již měl problémy se zákonem.