O míru na Ukrajině se má jednat v Minsku ve středu a v pátek

Kyjev/Moskva – Vedoucí představitelé Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkelová a Francois Hollande se při dnešní telefonické konferenci domluvili na tom, že mírová jednání mezi znepřátelenými stranami ukrajinského konfliktu budou pokračovat v Minsku tento týden, a to ve středu a v pátek. Oznámila to ruská a ukrajinská média s odvoláním na Porošenkovu kancelář.

V Minsku se má sejít tzv. kontaktní skupina, skládající se ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Dřívějších rozhovorů v Minsku, při kterých bylo dohodnuto příměří na východě Ukrajiny, se zúčastnili rovněž předáci proruských separatistů. „Diskutující se shodli na nezbytnosti splnit všechny body minských dohod, mezi kterými je příměří, stažení k sil k linii stanovené v memorandu z 19. září, stažení vojsk a těžké výzbroje, jakož i brzké osvobození všech zajatců,“ uvedla Porošenkova kancelář.

Porošenko také naléhal na propuštění důstojnice ukrajinského letectva Nadi Savčenkové, která je v ruské vyšetřovací vazbě a je souzena za údajnou účast na zabití dvou ruských novinářů na Ukrajině. Mezitím byla ve vlasti zvolena poslankyní.

Mírové jednání v Minsku ze srpna 2014
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kreml v komuniké k telefonické konferenci Putina s Porošenkem, Hollandem a Merkelovou zdůraznil význam dodržování příměří na východě Ukrajiny, což „v posledních dnech znepřátelené strany vcelku plní“. Rovněž zaznělo, že videokonference z pátku 19. prosince mezi zástupci Ukrajiny a proruských povstalců z Doněcku a Luhansku má přispět k uspořádání další schůzky kontaktní skupiny v Minsku v „nejbližší době“. Konkrétní termín však komuniké nezmínilo. Vedoucí představitelé čtyř zemí se dohodli také na pokračování vzájemných kontaktů ohledně ukrajinské krize.

Separatisté dali najevo, že jsou ochotni se další schůzky v Minsku zúčastnit

„Je důležité najít kompromis u vyjednávacího stolu, a ne se zbraněmi v rukou,“ poznamenal jeden z vůdců separatistů Denis Pušilin. Vyjednávání v posledních dvou týdnech přešlapovalo na místě, protože rebelové a Kyjev se nedokázali shodnout na datu dalšího kola jednání, ačkoliv křehké příměří se vcelku respektuje, poznamenala agentura AFP.
 
Konflikt na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a vládními silami si od dubna vyžádal více než 4 700 mrtvých.

  • Jeden z ukrajinských předáků Oleksandr Turčynov popřel, že by Kyjev připustil společné hlídkování ukrajinských a ruských vojáků na linii mezi znepřátelenými stranami v Donbasu na východě Ukrajiny. O této možnosti minulý týden informovala některá média s odvoláním na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Tato informace neodpovídá skutečnosti. Nepovažujeme za možné, abychom hlídkovali na ukrajinském území společně s těmi, kdo se zbraní v ruce nezákonně přešli přes naše hranice,“ prohlásil Turčynov, tajemník vlivné Rady národní bezpečnosti a obrany.
Politický geograf: Pro Rusko se změnila mezinárodní situace (zdroj: ČT24)