Expert: Za útokem na KLDR mohla stát i malá skupina

Pchjongjang - Možný kybernetický útok na Severní Koreu nemusí pocházet z oficiálních míst. Infrastruktura KLDR je totiž zaostalá a dokázala by ji napadnout i malá skupina. V rozhovoru pro ČT24 to prohlásil Ondřej Filip, výkonný ředitel české domény CZ.NIC. Pchjongjang se musel obejít 10 hodin bez internetu. Problémy se objevily krátce potom, co americký prezident pohrozil KLDR odvetou za hackerský útok na společnost Sony Pictures.

V Severní Koreji funguje pouze jeden poskytovatel připojení – celá země je připojena jednou linkou do čínského Telecomu, možnost výpadku je tak mnohem větší než ve vyspělých státech, zdůraznil Filip. „Charakter výpadku – že postupně kolabovaly některé služby – spíše odpovídá útoku,“ myslí si expert. Podle něj za tím ale vůbec nemusela stát vláda. „Takový útok by zvládla i nějaká menší skupina. Infrastruktura KLDR je spíše srovnatelná s infrastrukturou nějakého většího podniku v Evropě,“ podotkl Filip. 

K internetu má přístup minimální počet Severokorejců. Celá země je podle Filipa očíslovaná 1 024 adresami. „Jde asi o nejmenší možné číslo, které poskytovatel připojení může dostat,“ konstatoval výkonný ředitel domény CZ.NIC s tím, že třeba v Česku je asi 8 milionů IP adres. 

Jana Hajzlerová, předsedkyně Česko-korejské společnosti

„Severní Korea není na internetu závislá tolik jako my. Severokorejci běžně používají verzi vnitřního internetu, která ale není připojena k celosvětové síti a nesouvisí s potenciálním útokem. Pro běžného Severokorejce se nestalo vůbec nic – pravděpodobně o tom ani neví.“

Internet aktivně používají příslušníci severokorejské vládní či armádní elity. „Funguje rovněž na univerzitách, kde si můžete zažádat o přístup na neomezený internet nebo kde jsou omezené jen určité stránky. Používá se také pro vědecké účely,“ poznamenala předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Hajzlerová. Zprávy o výpadku se podle ní v severokorejských médiích vůbec neobjevily.

KLDR se s problémy s připojením potýkala od pátku. Značné výkyvy v toku dat pak zaznamenala o víkendu. Mohlo by se proto jednat například o útok DDOS. DDOS neboli distribuované odmítnutí služby, je metoda, při níž útočníci záplavou požadavků zahltí cílové servery. Ty se pak pod náporem zhroutí. Podle agentury AP jsou nyní v provozu klíčové internetové stránky severokorejských médií včetně státní tiskové agentury KCNA. Na některé další weby se ale stále nejde dostat.

The Interview
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ahn Young-joon

Obama slíbil odvetu za útok na Sony

Podle americké FBI stála Severní Korea za listopadovým kybernetickým útokem na studio Sony. Hackeři se tak dostali k filmům, které ještě neměly premiéru, ale i k osobním e-mailům. Pchjongjang vinu popírá, na druhou stranu ovšem zůstává skutečností, že měsíce odsuzoval Sony za to, že hodlá uvést do kin komedii zesměšňující severokorejského vůdce. 

Hackeři v posledních týdnech vyhrožovali útoky, pokud film půjde do distribuce. Sony zareagovalo zrušením premiéry, což se nezamlouvá celebritám ani americkému prezidentovi, podle něhož společnost neměla útočníkům ustoupit.

Barack Obama při této příležitosti prohlásil, že Spojené státy odpoví na útok na Sony „na místě a v čase, který si vyberou“. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová v pondělí uvedla, že Washington nehodlá veřejně diskutovat o detailech případné odvety nebo to komentovat. Prozradila pouze, že až na odvetu dojde, „částečně to bude vidět a částečně nikoli“.