Masakr v indickém Ásámu. Separatisté zabili nejméně 56 lidí

Dillí – Nejméně 56 lidí zabili separatisté v indickém státu Ásám na severovýchodě země při úterních útocích. Oznámila to dnes místní policie, podle níž za násilnostmi stojí kmenoví separatisté z Národní demokratické fronty Bódska (NDFB). „Bilance v tomto okamžiku činí 56 mrtvých a 80 zraněných,“ řekl agentuře AFP policejní mluvčí.

„Naše síly jsou stále na cestě do nejodlehlejších končin, aby zjistily, kde se nacházejí ostatky,“ dodal. Násilí v Ásámu ostře odsoudil indický premiér Nárendra Módí, který na místo vyslal ministra vnitra, aby nastalou situaci posoudil.
 
Podle očitých svědků povstalci donutili vesničany vyjít ze svých domovů, než je chladnokrevně popravili. Rebelové podle šéfa místní vlády neušetřili ani děti. Podle úřadů zahynulo nejméně deset žen a 13 dětí. Útoky prý mohly být odvetou za ofenzívu vládních sil proti povstalcům.
 
„Mou ženu a dva syny mi zabili přímo před očima,“ postěžoval si čtyřicátník ze vsi, ve které povstalci zabili třicítku lidí. „Unikl jsem smrti díky tomu, že jsem se schoval pod lůžko,“ dodal. „Ozbrojenci nejprve prosili o vodu. Náhle začali střílet z pušek AK-47,“ vylíčil další svědek, kterému se podařilo utéci do džungle.

Ásám – oblast známá pěstováním čaje, ale také dlouholetým kmenovým násilím

Policie připisuje „barbarské útoky“ separatistům z kmene Bódů, kteří již desítky let bojují za nezávislost regionu. Bódové jsou kmen mongolského původu, který vyznává animistické náboženství. Jeho příslušníci tvrdí, že jsou v rámci Ásámu znevýhodňováni. Mezi zhruba 33 miliony obyvatel Ásámu tvoří Bódové asi deset procent.
 
Více než 10.000 lidí uprchlo ze svých domovů v Ásámu po násilných střetech na jaře letošního roku, které si vyžádaly více než 45 mrtvých. V roce 2012 si etnicky motivované střety ve stejné oblasti vyžádaly asi 100 obětí a z domovů vyhnaly více než 400.000 lidí.
 
Ásám, hraničící s Bhútánem a Bangladéší, je proslulý pěstováním čaje, ale má za sebou i dlouhé dějiny sektářského a kmenového násilí mezi Bódy, přistěhovanými muslimy a dalšími místními etnickými skupinami.

Vydáno pod