Nejhorší záplavy v historii Malajsie vyhnaly z domovů 160 tisíc lidí

Kuala Lumpur – Rozsáhlé záplavy, s nimiž se tento týden potýká Malajsie, nepřežilo pět lidí a více než 160 tisíc osob muselo opustit své domovy. Způsobily je silné monzunové deště a meteorologové předpovídají další. Premiér zkrátil dovolenou na Havaji a vrátil se domů. Nejhorší je situace na severovýchodě země, kde úřady evakuovaly přes 100 tisíc lidí. V centru země uvízlo 100 turistů, které se podařilo převézt do bezpečí.

Mnoho silnic je zaplavených a na některých místech byla přerušena železniční doprava. Deště provází silné bouřky, které narušily také komunikační služby a dodávku elektřiny. Ministr zdravotnictví po návštěvě nemocnice ve státě Kelantan řekl, že je velmi vážně narušeno zásobování jídlem i vodou a vázne také dodávka elektřiny. Nemocniční personál je podle něj zcela vyčerpaný.

Místní noviny zveřejňují letecké snímky měst a vesnic, jejichž ulicemi protéká kalná voda. Na vládu se nepřestává snášet kritika za to, že nevyhlásila výjimečný stav, byť jsou záplavy hodnoceny jako nejhorší za několik desetiletí.

Záplavy pustoší Malajsii (zdroj: ČT24)

Kelantan a také státy Terengganu a Pahang jsou na tom nejhůř. Do Kelantanu dnes dorazil premiér Najib Abdul Razak, který zkrátil svou dovolenou na Havaji. Vláda sice povolala i armádní vrtulníky, ale záchranné operace komplikuje rychle stoupající hladina vody a také její silný proud. Po silnicích se k zaplaveným oblastem dostat nedá.

Premiér dnes ohlásil, že vláda dá na pomoc postiženým dalších 500 milionů ringgitů (3,3 miliardy korun), což je desetinásobek peněz, jež už byly poskytnuty. Malajsie čelí záplavám v monzunovém období každoročně, letošní deště jsou ale mnohem silnější než jindy.