Primátorem Zlína se má stát nynější náměstek Jiří Korec z vítězného hnutí ANO

Primátorem Zlína by se měl stát Jiří Korec z hnutí ANO. Navrhuje ho koalice ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů, která má v zastupitelstvu 29 křesel z 41. Koaliční smlouvu chtějí politici podepsat 31. října, kdy také zveřejní, kolik křesel v radě města připadne jednotlivým stranám. Ustavující zastupitelstvo bude 1. listopadu.

Pětikoalice ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů vznikla ve Zlíně minulý pátek, kdy vyjednávání opustilo uskupení Rozhýbejme Zlín. Od té doby strany pracovaly na koaliční smlouvě a rozdělení křesel v radě. Zatímco budoucího primátora koalice představila, smlouvu a personální obsazení rady města odhalí až na konci měsíce. Už teď je jasné, že rada bude mít jedenáct členů jako v minulém volebním období. Podle navrženého primátora Jiřího Korce bude zachován stejný počet náměstků, tedy pět.

„Co se týče jmen jednotlivých radních, budeme je zveřejňovat až v rámci návrhů na ustavujícím zastupitelstvu. Spousta těchto lidí jsou členy vyjednávacích týmů. Nechceme na ně zbytečně vytvářet tlak, chceme, abychom mohli v klidu vytvářet priority a další věci,“ řekl Jiří Korec. Krajské město v předchozích čtyřech letech vedla koalice STAN a ANO.

Dvaatřicetiletý Jiří Korec vstoupil do komunální politiky v roce 2014, kdy byl zvolen za ANO do zastupitelstva města. Náměstkem primátora se stal před dvěma lety. Nahradil náměstka Dalibora Stříbného (ANO), který rezignoval poté, co vyšla najevo jeho snaha získat mimo pořadník městský byt pro přítelkyni. V městské radě měl na starosti kulturu a bytové záležitosti, jeho kompetence přešly na Korce.

Korec: Nejde o to, jak je člověk starý, ale co má za sebou

Ve svém relativně mladém věku Korec problém nevidí. „Zvažovali jsme to, ale není přece důvod, proč by mladý člověk nemohl být primátorem. Spíš jde o to, co má za sebou, jaké má kvality, co již zvládl na městě,“ řekl Jiří Korec, který byl dvojkou na kandidátce ANO a získal více hlasů než lídr Roman Kaňovský.

„Voliči mu dali víc preferenčních hlasů, nebylo o čem diskutovat,“ řekl Roman Kaňovský. „Neměli jsme žádného silného lídra, měli jsme to postavené na týmové bázi. Za ANO jsem rád, že se nám podařilo to, co se v některých městech nepodařilo, to znamená, že jako vítěz voleb jsme si uhájili křeslo primátora, to je pro nás ten největší zisk,“ dodal Kaňovský.

Datum a místo narození: 19. června 1986, Zlín

Vzdělání: maturoval na zlínské průmyslovce, poté vystudoval kybernetiku, biomedicínské inženýrství a management na Českém vysokém učení technickém v Praze

Dosavadní funkce: náměstek primátora Zlína (od září 2016), člen zlínského zastupitelstva (od 2014, původně jako nestraník za ANO)

Kariéra: po škole pracoval jako vedoucí technického oddělení v soukromé firmě zabývající se výrobou měřicí techniky pro zdravotnictví, od podzimu 2016 působil jako náměstek zlínského primátora (na starosti měl kulturu, bydlení, informační technologie nebo investiční akce)

Stranická příslušnost: člen hnutí ANO

Ostatní: Před zvolením náměstkem primátora byl ve Zlíně členem kontrolního výboru, správní rady fondu mládeže a tělovýchovy a několika komisí. Podle obchodního rejstříku zasedá v orgánech Filharmonie Bohuslava Martinů, hokejového klubu Berani Zlín nebo Klubu instruktorů lyžování Zlín. Působí jako dobrovolný trenér dětí, mládeže i dospělých ve sportovní gymnastice a parkouru.

Ve věku 32 let se zařadil mezi nejmladší české primátory. Například před čtyřmi lety se stal primátorem Mostu tehdy třiatřicetiletý Jan Paparega (ProMOST), v Praze pak zvolili v červnu 2013 do čela města Tomáše Hudečka (TOP 09), kterému bylo 34 let.

Jiří Korec (ANO)
Zdroj: Jiří Omelka/ČTK

Město by mělo dokončit strategické projekty

Jiří Korec se chce zaměřit na strategické investice města. „Jsou to velké projekty, které jsme nachystali v rámci koalice v předchozím volebním období. Chceme tyto projekty dokončit, a zároveň chystat nové. Kromě údržby, kterou musíme dělat neustále, musíme dbát na projekty, které jsou pro město Zlín strategické a které ho pozvednou na krajskou úroveň,“ vysvětlil Korec. Jmenoval například dopravní terminál, park u zámku či za divadlem, tržiště či převod zimního stadionu na město.

ANO má v zastupitelstvu devět mandátů, stejně tak STAN, kteří skončili těsně druzí. Třetímu hnutí Zlín 21 připadlo sedm mandátů, čtvrtí lidovci jich mají pět. Po třech mandátech mají ODS, Piráti a uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. SPD bude mít dva zastupitele.