ČSSD k tématu Státní finance

V ČR daníme cukrárnu na malém městě stejně jako obří nadnárodní bankovní domy, z čehož pak logicky plyne každoroční třistamiliardový odliv zisků do zahraničí.

Jasně říkáme, že nová vláda bude muset zvýšit přijmy státního rozpočtu, aby snížila deficit způsobený náklady pandemie. Účet za pandemii covid-19 nesmí zaplatit lidé s průměrnými příjmy, rodiny s dětmi, nebo důchodci.

Nové daňové výnosy nesmí pocházet z kapes střední třídy, ale těch, kteří díky pracující většině vytvářeli ohromné zisky, ale do společné kasy toho vraceli jen velmi málo. Tedy od velkých korporací a úzké skupiny těch nejbohatších. Zavedeme tzv. milionářskou daň, tj. daň z obřích majetků nad 100 milionů korun se sazbou 1 % ročně. Zavedeme bankovní daň z aktiv s progresivními sazbami a zavedeme digitální daň ve výši 7 % pro nastolení spravedlnosti mezi národními a mezinárodními firmami v oblasti informačních technologií.

Na druhou stranu chceme snížít DPH u základních potravin (pečivo, zelenina, ovoce, maso, ryby atd.) na nejnižší sazbu. Zachováme nízké nemovitostní daně pro 1. až 3. nemovitost na fyzickou osobu, ale zavedeme takové daně, které budou bránit spekulacím s byty a jejich nedostatečnému využití skrze zdanění čtvrté a další nemovitosti.