Ruská válka na Ukrajině minutu po minutě

V únoru 2022 Rusko masivně zaútočilo na Ukrajinu. Níže si můžete projít dění kolem konfliktu minutu po minutě.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2024)

  • Čtvrtek 2. května 2024
  • 23:21

    V Ruskem okupovaných městech Berďansk a Mariupol byly slyšet výbuchy, tvrdí na Telegramu šéfka berďarské vojenské správy města Viktoria Halistyna. V Berďansku podle ní rovněž vypuknul lokální požár.

  • 22:47

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pověřil premiéra, ministry obrany a zahraničí a vrchního velitele ozbrojených sil, aby urychlili dodávky zbraní na frontu. K tomu mají dopomoci také partneři napadené země.

  • 20:19

    Moskva se nehodlá zúčastnit mírového summitu o Ukrajině, uvedla podle agentury TASS ruská diplomacie. Švýcarská vláda už dříve sdělila, že zatím Rusko nepozvala.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (duben 2024)

  • Úterý 30. dubna 2024
  • 22:19

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval české vládě za urychlení muniční iniciativy.

  • 20:42

    Manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

  • 19:58

    Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil, že Ukrajina vyčlenila dalších 15,5 miliardy hřiven (asi 9,2 miliardy korun) na nákup bezpilotních letounů pro armádu. To odpovídá asi 300 tisícům kusů.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (březen 2024)

  • Neděle 31. března 2024
  • 22:04

    Ukrajinští vojáci při útoku na ruské jednotky na jihu země.

    Ukrajinští příslušníci 37. brigády na jihu země střílí ze samohybné houfnice 2S1
    Zdroj: Reuters/Ivan Antypenko
  • 20:38

    Rusko vyzvalo Ukrajinu, aby mu vydala všechny ukrajinské činitele, kteří se podle něj zapojili do teroristických útoků na ruském území. Podle Moskvy je mezi nimi i šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk. Informovala o tom ruská státní agentura TASS.

  • 19:01

    Kdyby neplatil na Ukrajině válečný stav, konalo by se tam dnes první kolo prezidentských voleb. To, že se v zemi nyní kvůli ruské agresi nevolí, ale obyvatelům Kyjeva ani vojákům příliš nevadí, napsal web americké zpravodajské stanice CNN. Pokud by se nyní hlasování přece jen konalo, měl by podle průzkumů velkou šanci obhájit svůj mandát současný prezident Volodymyr Zelenskyj.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2024)

  • Čtvrtek 29. února 2024
  • 22:04

    Americký prezident Joe Biden chce, aby země G7 před summitem v červnu 2024 pokročily s plány na využití zabavených ruských aktiv na podporu Ukrajiny, píše agentura Bloomberg. Podle anonymního zdroje americký prezident žádá, aby zmrazená aktiva byla použita k financování ukrajinského rozpočtu a později k obnově země.

  • 21:57

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyměnil velitele logistiky ukrajinských ozbrojených sil. Do funkce jmenoval Volodymyra Karpenka, který nahradil Oleha Huljaka, informovala agentura Unian.

  • 21:32

    Spojené státy nespatřují náznaky, že by se Rusko chystalo použít jadernou zbraň, budou ale situaci monitorovat, uvedl mluvčí americké diplomacie.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (leden 2024)

  • Středa 31. ledna 2024
  • 19:59

    Čeští ženisté, chemici, zdravotníci a odstřelovači vycvičili za loňský rok v Polsku téměř tisíc ukrajinských vojáků. V asistenční misi Evropské unie na podporu Ukrajiny EUMAM UA budou čeští vojáci působit i letos, Česko do Polska v lednu vyslalo druhou rotaci instruktorů.

  • 19:42

    Ukrajinské síly odpoledne vypálily dvacet raket na oblast Černého moře a poloostrov Krym ovládaný Ruskem, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Na poloostrově se jim podařilo zasáhnout leteckou základnu Belbek, naznačil na sociální síti Telegram velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

  • 18:35

    Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu odmítl řadu stížností Ukrajiny souvisejících s ruskou podporou separatistů na východě země a s postupem vůči Ukrajincům a Tatarům na nelegálně anektovaném Krymu. Mimo jiné nevyhověl žádosti o reparace od Ruska za útoky připisované Moskvou koordinovaným silám. Soud ale uznal, že Moskva porušila části dvou úmluv OSN – a to o boji proti financování terorismu a odstraňování všech forem rasové diskriminace.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (prosinec 2023)

  • Pondělí 1. ledna 2024
  • 08:10

    Ukrajinské letectvo podle RBK Ukrajina informovalo, že Rusko v noci nad ukrajinské území vyslali 90 útočných dronů typu šáhed, z nichž 87 protiletecká obrana napadené země sestřelila. Několik raket různých typů Rusové vypálili na Charkovskou, Chersonskou a Záporožskou oblast.

  • 07:48

    Podle ukrajinského generálního štábu, který cituje agentura Unian, se obránci během posledního dne loňského roku střetli s ruskými invazními silami v boji celkem pětapadesátkrát. Nejvíce bojů se odehrálo u Avdijivky a v Chersonské oblasti, kde se obráncům podle generálního štábu daří rozšiřovat předmostí.

  • 06:46

    Kyjev podle agentury Ukrinform hlásí ruské útoky na Oděsu, Dnipro či Mykolajiv. V Oděse zemřel nejméně jeden člověk, další jsou zraněni. Ve městě v důsledku pádů trosek dronů vypuklo několik požárů v obytných budovách, uvedl šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper. Kolik přesně je zraněných, nesdělil.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (listopad 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. prosince. Děkujeme za pozornost.

  • 22:29

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na čtvrteční poradě v Záporoží nařídil vojákům rychle budovat opevnění na všech hlavních úsecích fronty, uvedl server Ukrajinska pravda s odvoláním na vyjádření samého prezidenta ve večerním videoprojevu.

    "Na všech základních směrech, kde je nutné posílit (ukrajinské pozice), je třeba urychlit výstavbu (opevnění)," uvedl Zelenskyj. Jde podle hlavy státu především o úseky fronty u Avdijivky a Marjinky, Kupjanska a Lymanu, jakož i o výstavbu opevnění v Sumské, Černihivské, Kyjevské, Rivnenské, Volyňské a také na jihu Chersonské oblasti.

  • 21:20

    Pro americkou vládu by mohlo být po Novém roce velmi složité pokračovat v podpoře Ukrajiny, neuvolní-li Kongres na tento účel dodatečné finance. Na brífinku to řekl mluvčí Bílého domu John Kirby, který vyzval zákonodárce k urychlenému rozhodnutí. Žádost o další miliardy dolarů blokuje Republikánská strana, která chce vyčlenění peněz spojit se zpřísněním imigračních zákonů.

    "Přistávací dráha se krátí," prohlásil Kirby. "Myslíme si, že máme čas zhruba do konce roku, než začne být velmi obtížné dál Ukrajinu podporovat. A konec roku přijde brzy," upozornil na tiskové konferenci mluvčí pro otázky národní bezpečnosti.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2023)

  • 23:45

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:38

    Ruská a ukrajinská média s odvoláním na záběry na sociálních sítích uvedla, že při ostřelování okupovaného Doněcka ukrajinskou armádou vypukl silný požár – vzplály cisterny s pohonnými hmotami. Například Ruskem dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin tvrdí, že ostřelování si vyžádalo dva mrtvé, včetně jednoho záchranáře, a zranění utrpělo 12 civilistů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. BBC však také podotkla, že ve válečných podmínkách nemůže potvrdit správnost tvrzení znepřátelených stran.

  • 23:28

    Ukrajinský generální štáb ve večerní aktualizaci uvedl, že během úterý ukrajinské síly odrazily více než 45 útoků ruské armády. Operační situace na východě a jihu Ukrajiny podle něj zůstává složitá.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2023)

  • 20:34

    Vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Josep Borrell nečekaně přijel do ukrajinské Oděsy.

  • 19:50

    Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v dokumentu o válce v Charkovské oblasti řekl, že Rusové dva týdny před plnohodnotnou invazí v únoru 2022 na schůzce vedení státu pochybovali, zda Ukrajinci skutečně budou vesměs ruské vojáky vítat.

  • 19:21

    Ukrajinský generální štáb oznámil, že Rusové zesilují hustotu minových polí v Doněcké oblasti. Právě miny byly kvůli jejich už tak velmi vysokému množství dosud největší překážkou ukrajinské protiofenzivy.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (srpen 2023)

  • 23:59

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. září ráno. Děkujeme za pozornost.

  • 23:59

    Na obloze nad západoruským městem Pskov se objevil neidentifikovaný objekt, oznámil gubernátor Pskovské oblasti Michail Vedernikov. Zveřejnil také video, které údajně zachycuje "neutralizaci" objektu. Vedernikov tvrdí, že incident se obešel bez následků na zemi. Pskov se stal v noci na středu terčem dronového útoku, při němž bylo zničeno či poškozeno několik transportních letounů ruské armády. 

  • 23:39

    Ruskem dosazené úřady zahájily pseudohlasování v okupovaných ukrajinských regionech. Informovala o tom agentura Reuters. Má jít o součást regionálních "voleb", které se v Rusku uskuteční 10. září. Kremlem dosazené úřady v Doněcké a Záporožské oblasti uspořádaly "hlasování" už ode dneška, v Chersonské a Luhanské oblasti má začít v sobotu. Ruskem organizované "volby" na okupovaných ukrajinských územích jsou nelegální, jsou v rozporu s ukrajinským i mezinárodním právem.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2023)

  • 23:37

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v úterý 1. srpna. Děkujeme za pozornost.

  • 23:31

    Ukrajinská datová analytická webová stránka Opendatabot uvedla, že v prvních šesti měsících letošního roku byla porodnost na Ukrajině o 28 procent nižší než ve stejném období v roce 2021. Tento pokles je největší od získání nezávislosti Ukrajiny v roce 1991.

    Porodnost na Ukrajině klesá od roku 2013 přibližně o sedm procent každým rokem. Celkem se na Ukrajině od ledna do července 2023 narodilo 96 755 dětí, zatímco ve stejném období roku 2021 se jich narodilo 135 079. Informoval o tom web The Kyiv Independent. 

  • 23:15

    Od začátku loňského roku Rusko na okupovaných územích Ukrajiny násilně mobilizovalo až 60 tisíc mužů, uvedl mluvčí ukrajinské rozvědky Andrij Černiak.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červen 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. července. Děkujeme za pozornost.

  • 23:39

    Tento týden byly na Ukrajině v důsledku ruské agrese zabity čtyři děti a dalších pět bylo zraněno. Napsala to tisková služba ukrajinské generální prokuratury na Telegramu.

  • 22:54

    Ruská armáda ostřelovala obytný dům v Antonivce – zraněna byla rodina s šestiletým dítětem. Na Telegramu o tom informoval náčelník Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

    "Šestiletému chlapci bylo diagnostikováno zranění nohy středně těžkého stupně. Také 79letý muž a 42letá žena byli zraněni nepřátelským úderem," uvádí se ve zprávě.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2023)

  • 23:59

    On-line pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost. Budeme v něm pokračovat opět ve čtvrtek ráno.

  • 23:00

    Ukrajinský parlament schválil zákon, který oživuje rozsáhlou privatizaci a umožňuje pronajímat státní majetek až na pět let soukromým subjektům. Zákon také umožňuje Státnímu fondu majetku Ukrajiny (SPFU) spravovat sankcionovaná aktiva, uvedl SPFU ve zprávě na webu.

  • 22:34

    Spojené státy připravily pro Ukrajinu novou dodávku munice do systémů protivzdušné obrany Patriot, střel do raketometů HIMARS a dalšího vybavení. Oznámil to Bílý dům, který představil nejnovější balík vojenské pomoci pro zemi bránící se už déle než rok ruské ozbrojené agresi. Podle Pentagonu činí hodnota přislíbeného materiálu až 300 milionů dolarů (přes 6,5 miliardy korun).

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (duben 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pondělí 1. května. Děkujeme za pozornost.

  • 20:54

    Papež František cestou z Maďarska novinářům řekl, že Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska. Informuje o tom agentura AP.

  • 19:39

    Ukrajina bude bojkotovat nadcházející mistrovství světa v judu, na kterém mezinárodní federace IJF povolila start ruským a běloruským reprezentantům. O rozhodnutí informoval média trenér národního týmu Vitalij Dubrova.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)

  • 23:22

    Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

    "Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

  • 22:43

    Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

  • 22:27

    Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

    Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (leden 2023)

  • 23:49

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. února. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:32

    Spojené státy připravují pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci ve výši 2,2 miliardy dolarů, který by měl poprvé zahrnovat rakety s delším doletem a další munici a zbraně, řekli v úterý agentuře Reuters dva američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni.

  • 23:09

    Polsko nejedná o předání svých stíhacích letounů F-16 Ukrajině, napsal na Twitteru náměstek polského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz. Kritici tvrdí, že neochota spojenců dodat Ukrajině stíhačky F-16 a rakety dlouhého doletu ATACMS zabrání Kyjevu zahájit velkou ofenzivu a osvobodit ukrajinské území.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (prosinec 2022)

  • 20:36
    Bývalý britský premiér Boris Johnson navštívil Ukrajinu Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 20:32

    Maroko před týdnem poslalo blíže neupřesněný počet svých tanků T-72B Ukrajině, která čelí ruské invazi. Zhruba dvacet marockých tanků před odesláním prošlo modernizací v České republice. Informoval o tom odborný server menadefense.net. Podle serveru i24news je Maroko první africkou zemí, která poskytla Ukrajině tanky. Marocká armáda měla celkem zhruba tři sta tanků, které v letech 1999 a 2000 koupila od Běloruska. Původně chtěla tanky sovětské výroby nasadit na severu země jako protiváhu k alžírským silám, píše server.

  • 19:26
    Česká televize

    Objevují se názory, že obrana Bachmutu stojí Ukrajinu příliš mnoho sil a materiálu, informuje z ukrajinského města Družkivka zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Lepší by bylo podle zdrojů z Bílého domu, aby se ukrajinské jednotky z Bachmutu stáhly, stejně jako to v létě udělaly v Severodoněcku a Lysyčansku. Nasadit by je pak bylo možné během očekávané jarní ofenzivy.

    "Na druhou stranu: Bachmut, to už není Severodoněck, to už není Lysyčansk. To je symbol nezlomnosti Ukrajiny. To je město-pevnost, jak ho nazval prezident Volodymyr Zelenskyj, když se byl osobně ve městě podívat," vysvětluje Papadopulos. Ztráta Bachmutu by tak měla symbolický význam.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (listopad 2022)

  • 23:46

    On-line přenos pro dnešek končí. Pokračovat bude ve čtvrtek 1. prosince. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:25

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jeho největší obavou není, že ruský prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně, a že by to nemělo být obavou Západu. "Nemyslím si, že použije jaderné zbraně," uvedl s tím, že Putin závisí na ruském lidu a chce zůstat naživu. "To je můj názor," dodal. Západní demokracie by se podle ukrajinského prezidenta měly spíše obávat Putinových expanzivních vojenských ambicí. Pokud se Rusku podaří dobýt části Ukrajiny, sousední demokracie by podle Zelenského mohly být další na řadě.

  • 22:27

    Na znamení solidarity s napadenou Ukrajinou přijel do Kyjeva arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Nejvýše postavený duchovní anglikánské církve má v ukrajinské metropoli strávit tři dny. "Lidé na Ukrajině prokazují tváří v tvář nezákonné, nespravedlivé a brutální ruské invazi mimořádnou odvahu," řekl arcibiskup po svém příjezdu do ukrajinského hlavního města.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2022)

  • 0:02

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v úterý 1. listopadu. Děkujeme za pozornost.

  • 23:21

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí zahájila inspekci dvou jaderných zařízení na Ukrajině. Podle agentury Reuters o tom informoval šéf agentury Rafael Grossi. Inspekce se konají na žádost Kyjeva, který tak reaguje na ruská obvinění, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu.

  • 22:06
    Citace

    "Teď všichni mluví o tom, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor," citovala ruského vůdce Vladimira Putina agentura TASS. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu. Putin také podle agentur dodal, že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (srpen 2022)

  • 23:59

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve čtvrtek. Děkujeme za pozornost.

  • 23:46

    Estonský ministr zahraničí Urmans Reinsalu v rozhovoru pro agenturu Reuters po setkání s kolegy z EU v Praze poznamenal, že "během několika týdnů se bude Estonsko snažit zabránit většině Rusů ve vstupu do země. Nějakou dobu to potrvá, ale myslím, že rozhodující je také načasování, když se podíváme na tyto obrovské počty vstupujících ruských občanů". Tyto poznámky zazněly v době, kdy se ministři zahraničí EU dohodli na zkomplikování postupu pro vstup Rusů, i když se zastavili u úplného zákazu vydávání víz.

  • 23:25

    Prezident Volodymyr Zelenskyj také poděkoval informátorům na Krymu. Ve svém večerním projevu ukrajinský prezident hovořil o svém setkání s vrchním velitelem a dalšími bezpečnostními činiteli, na němž se zvláště zmínil o těch, kteří na jihu Ukrajiny předali ozbrojeným silám důležité informace. "Naše rozvědka je za tyto informace vděčná a maximálně je využívá," řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ať nepřítel ví, na čí poloostrově se dočasně nachází."

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2022)

  • 21:34

    Mezinárodní výbor Červeného kříže dosud nedostal povolení navštívit místo útoku na věznici Olenivka v Doněcké oblasti, kde zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců. Červený kříž nabízí pomoc při evakuaci zraněných, stejně jako materiální podporu. Úkolem Červeného kříže není vyšetřování údajných válečných zločinů, píše Reuters.

  • 15:52

    Úřady v Mykolajivu dnes oznámily, že při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka. Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. "Nebyla to náhoda," uvedl. Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců a jeho společnost vlastní i nákladní lodě.

  • 15:39

    Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin uvedl, že lodě s obilím jsou na Ukrajině naložené a připravené vyplout. Podle něj zbývá už jen dojednat pár maličkostí.

    "Je velká pravděpodobnost, že první loď by mohla vyplout zítra (v pondělí) ráno, pokud se vše vyřídí do večera," uvedl Kalin s tím, že loď by vyplula z Oděsy. O situaci dnes jednal s ukrajinskými představiteli i turecký ministr obrany Halusi Akar, podle kterého je rovněž vše technicky připraveno pro zahájení přepravy přes Černé moře.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červen 2022)

  • 21:45

    Bělorusko na šest měsíců zruší vízovou povinnost pro polské občany, aby tak zlepšilo vztahy "dobrého sousedství". Opatření bude v platnosti od 1. července do 31. prosince tohoto roku, oznámil podle agentury AFP běloruský Národní výbor pohraniční stráže.

    Polští státní příslušníci také budou moci cestovat do běloruských pohraničních oblastí bez zvláštního povolení, které bylo dosud vyžadováno. Bude stačit, když pohraničníkům ústně vysvětlí důvod svého příchodu do příhraniční zóny a upřesní, které lokality hodlají navštívit. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podle AFP umožnil cestovat bez víz do konce roku také občanům Litvy a Lotyšska.

  • 21:40

    Ruská vláda schválila návrh zákona, jehož cílem má být podpora vedení vojenských operací v zahraničí, zejména té na Ukrajině. V případě schválení normy bude vláda oprávněna upravit podmínky práce přesčas, v noci či o víkendech a svátcích, jakož i délku placené roční dovolené. Bude také moci "aktivizovat mobilizační kapacity" v hospodářství či používat prostředky ze státních rezerv. Novelu bude nyní projednávat Státní duma, tedy dolní komora ruského parlamentu.

  • 21:06
    Vykřičník

    Bělorusko poslalo ruským okupačním silám další dodávku nábojů, píše agentura Interfax-Ukrajina s odkazem prohlášení brigádního generála ukrajinských ozbrojených sil Oleksije Hromova. "Běloruské úřady pokračují v podporování Ruska ve vedení války proti Ukrajině," komentoval Hromov.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.