Na Kyjev opět útočily ruské drony, nálet přerušil dodávky elektřiny a tepla

Ruská armáda v noci na pondělí opět útočila bezpilotními letouny na Kyjev a jeho okolí. Podle starosty Vitalije Klička úder poškodil objekt energetické infrastruktury, v důsledku čehož byly přerušeny dodávky elektřiny a tepla. Škody na elektrické síti oznámila i společnost Ukrenerho, podle které je ale situace pod kontrolou. Protivzdušná obrana hlásí sestřelení bezmála čtyř desítek cílů. Ukrajinská armáda tvrdí, že na Nový rok zabila ve městě Makijivka v Doněcké oblasti stovky ruských vojáků. Moskva přiznala několik desítek mrtvých.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (leden 2023)

  • 23:49

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. února. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:32

    Spojené státy připravují pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci ve výši 2,2 miliardy dolarů, který by měl poprvé zahrnovat rakety s delším doletem a další munici a zbraně, řekli v úterý agentuře Reuters dva američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni.

  • 23:09

    Polsko nejedná o předání svých stíhacích letounů F-16 Ukrajině, napsal na Twitteru náměstek polského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz. Kritici tvrdí, že neochota spojenců dodat Ukrajině stíhačky F-16 a rakety dlouhého doletu ATACMS zabrání Kyjevu zahájit velkou ofenzivu a osvobodit ukrajinské území.

„Rusko vyslalo několik Šáhedů (bezpilotních letounů íránské výroby). Cílilo na kritickou infrastrukturu,“ napsal na síti Telegram šéf Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba. Podle Klička byl zasažen energetický objekt, v důsledku čehož dochází k nouzovým výpadkům proudu. Bez elektřiny jsou také teplárny. „Zásobování hlavního města vodou pokračuje v běžném režimu,“ dodal starosta.

Nutné odstávky proudu později potvrdila i společnost Ukrenerho. „Rusové v noci na 2. ledna opět útočili drony na energetickou infrastrukturu. Zaznamenali jsme škody. (…) K dnešním (pondělním) 11:00 (místního času, 10:00 SEČ) je situace, co se energetické sítě týče, plně pod kontrolou,“ napsala na sociálních sítích. Ukrajina podle ní čelila jedenácti vlnám vzdušných útoků a čtrnácti úderům drony, což celý energetický systém znatelně poškodilo.

Ukrajinská energetická síť se ale nicméně po měsících ruských útoků už dokáže se zásahy vypořádat, uvedl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Díky tomu už podle něj nehrozí rozsáhlé neohlášené výpadky, až do konce topné sezony ale mají Ukrajinci počítat s plánovanými odstávkami. „Náš energetický systém pracuje pod neustálým a systematickým ostřelováním už téměř tři měsíce. Zavedli jsme proto řadu technických řešení, abychom zaručili stabilitu provozu.“

Trosky sestřeleného dronu zranily civilistu

Vojenská správa v Kyjevě ráno uvedla, že v noci na pondělí bylo nad hlavním městem sestřeleno 22 vzdušných cílů. Trosky jednoho z dronů dopadly na severovýchodní předměstí ukrajinské metropole a podle Klička zranily devatenáctiletého muže.

Ukrajinská protivzdušná obrana oznámila, že po celé Ukrajině zničila 39 íránských dronů Šáhed, dva ruské průzkumné bezpilotní letouny Orlan-10 a jednu raketu Ch-59. 

Už první noc letošního roku byl v Kyjevě vyhlášen letecký poplach kvůli ruskému ostřelování. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na Nový rok zničila nad Kyjevem přes tři desítky střel. 

Výpadky dodávek elektřiny hlásí v pondělí ráno také ruská Brjanská oblast, která hraničí s Ukrajinou. Podle gubernátora Alexandra Bogomaze ukrajinský bezpilotní letoun poškodil energetický objekt v Klimovském okrese a v důsledku toho v místě nejde proud.

Aktuální bilance ruské války na Ukrajině s Jiřím Schneiderem (zdroj: ČT24)

Ukrajina tvrdí, že zabila stovky ruských vojáků v Doněcké oblasti

Ukrajinská armáda na síti Telegram uvedla, že na Nový rok její útok raketomety HIMARS zabil ve městě Makijivka v Doněcké oblasti na čtyři sta ruských vojáků. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že při útoku přišlo o život 63 mužů. 

Agentura Reuters napsala, že v Makijivce raketomety HIMARS zasáhly školu, která sloužila jako kasárny pro mobilizované ruské vojáky, a že při útoku zemřelo „mnoho“ lidí. Ruští váleční zpravodajové podle informací ze sociálních sítí hovoří o „několika“ až sedmdesáti mrtvých.

Někdejší představitel Ruskem koordinovaných sil v Doněcké oblasti Ivan Girkin, který v Rusku nyní patří k nejhlasitějším kritikům způsobu vedení války, na sociálních sítích psal o „stovkách mrtvých a raněných“ v důsledku výbuchu skladu munice po zásahu školy. Zničena byla podle něj i vojenská technika, zaparkovaná u školy bez jakéhokoliv maskování.

O stovkách obětí ve škole v Makijivce podle běloruského portálu Naša Niva informují také místní obyvatelé a ruští blogeři.

Podobně také na Silvestra ukrajinská armáda tvrdila, že při úderu poblíž města Nova Kachovka v Chersonské oblasti zabila na dvě stě ruských vojáků.