Městečko Vozněsensk dokázalo zastavit ruské tažení na Oděsu

Události: Hrdinství Vozněsensku (zdroj: ČT24)

Velké hrdinství prokázalo zhruba pětatřicet tisíc obyvatel jihoukrajinského Vozněsensku. I tam se v uplynulých dnech podařilo odrazit útok ruské armády. Její postup zastavilo odpálení klíčového mostu přes řeku Jižní Bug. Obsazení tohoto města by přitom pro ruskou armádu znamenalo významný posun – otevřelo by jí hlavní cestu k přístavu Oděsa a k Jihoukrajinské jaderné elektrárně u Južnoukrajinsku.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Ruským vojákům se lidé z Vozněsensku neváhali postavit ani s holýma rukama a vyháněli je ze svých domovů. S puškami a granátomety na odhadem čtyři stovky okupantů čekala místní domobrana. Zdrcující ránu Rusům zasadila, když odpálila klíčový most na hlavní trase k Oděse.

„Měli jsme je snad nechat projít? Dát jim naše město?“ ptá se člen městské rady Vadim.

Nepřátele pak Ukrajinci zahnali až sto kilometrů na východ od města. Sami teď jen těžko vysvětlují, jak se jim to vlastně podařilo. „Bylo to obrovské úsilí celého města. Nedokážete si ani představit obtížnost celé situace a jak těžké bylo je vyhnat,“ vyprávěl obyvatel města Alexander.

Někteří přečkali boje v úkrytu, jako například paní Světlana. Od bitvy ji přesto dělily jen dveře od sklepa, ve kterém se schovala. Z jejího domu se stala polní nemocnice pro zraněné ruské vojáky. Po jejich tancích zůstaly stopy na zahradě za domem, oni sami je zanechali na Světlaniných matracích.