Rusko přitvrzuje proti novinářům. Zatýká je na demonstracích i za sdílení příspěvků, které souvisí s Navalným

Po úterním rozhodnutí soudu poslat ruského opozičního politika Alexeje Navalného na 3,5 roku do vězení vyšli jeho stoupenci opět do ulic ruských měst. A tamní policie proti nim opět razantně zakročila. Údery obušků a zatýkání ani tentokrát neminulo novináře, a to přesto, že na demonstracích musí kvůli jasné identifikaci nosit žlutou vestu s nápisem press. Pořad Newsroom ČT24 přináší příběhy zadržených novinářů i zpovědi těch, kteří protesty na podporu Navalného na místě sledují.

„Dostal jsem po hlavě tak silně, že jsem pak nic neslyšel a spadl jsem. Cítím se blbě, bolí mě hlava, točí se mi, za chvíli si zavolám záchranku,“ říká novinář Fjodor Khudokormov na záběrech, které jsou natočené těsně poté, co dostal obuškem do hlavy. V ruce držel kameru, na sobě měl vestu, která značí, že je novinář, přesto se k němu policisté na úterní demonstraci chovali jako k protestujícímu.

Podobný zážitek mají i další novináři. Řadu z nich policisté odvedli. „V úterý se opravdu jen zázrakem někteří novináři nedostali do nějakých konfliktů. Nejdůležitější moment se odehrával v opravdu úzké uličce, začala velká tlačenice, policisté rozehnali dav a obklopili několik skupin s protestujícími a začali je bít obušky. A když je bili, tak si nemyslím, že si všímali, koho bijí. Jestli to je novinář, nebo protestující,“ popisuje úterní protest ruský novinář Oleg Ovčárenko z Echo Moskvy.

Nátlak na opoziční novináře

O den později poslaly ruské úřady na 25 dní do vězení šéfredaktora nezávislého serveru Mediazona Sergeje Smirnova. Důvodem je fotografie, kterou sdílel na Twitteru a která ho připodobňuje k ruskému rockovému zpěvákovi. Jednalo se o vtip, jenže zpěvák patří mezi podporovatele Navalného a na obrázku bylo navíc také datum a čas demonstrace. „Vyšel jsem s kolegy a s dítětem z domu, ušel jsem tak 150 metrů a dohnali mě tři policisté. Přijel speciální autobus a řekli mi, ať nastoupím,“ popisuje své zatčení Smirnov.

„Co se týče informování o porušování lidských práv, informování o různých soudních zasedáních nejen v souvislosti s pronásledováním opozičních lídrů nebo opozičních novinářů, je Smirnov a jeho médium Mediazona jedno z nejlepších v zemi. Proto bych v tomto případě připustil, že jde o nátlak na opoziční novináře,“ komentuje to Ovčárenko.

K redaktorům státních médií policisté přistupují jinak. Z úterní demonstrace například existují záběry, jak policie doprovází štáb ruské televize.

Regionální novináři nemají na pokuty

Oba zmínění muži měli štěstí, že se jejich střet s policií odehrál v Moskvě a dostali se do médií. Je tak velká pravděpodobnost, že jim následně jejich redakce a veřejnost nabídne pomoc. Takové štěstí už nemají novináři z menších měst. Na pokuty, které jim vyměří policie, často nemají oni ani jejich redakce.

„Nejděsivější příklad je z minulého roku s novinářkou Irinou Slavinovou z města Nižnij Novgorod, kdy množství pokut a nátlak silových struktur bylo pravděpodobně příčinou jejího sebeupálení. Je příkladem toho, že pro lidi, kteří pracuji v Moskvě a dostanou pokutu několik desítek tisíc rublů, není částka tak velká. Pro lidi z regionu už může být velký problém,“ popisuje Konstantin Fomin ze serveru OVD Info, který shromažďuje informace o zadržených.

Ve vazbě tento týden skončil také občanský žurnalista z Novosibirsku Timur Chanov. Ještě minulý týden přitom v rozhovoru pro Newsroom ČT24 mluvil o tom, že se necítí být nikým omezován.

„Občanská žurnalistika je tady hodně rozšířená. Šíří se řada videí na sociálních sítích nejenom na Twitteru, na Facebooku, ale hodně i prostřednictvím Telegramu, což je tady nejpopulárnější platforma, kde se informuje o protestech. A tihle lidé jsou samozřejmě víc v ohrožení, protože se nemohou legitimovat oficiální akreditací nebo nějakým dopisem s redakčním zadáním a jsou považováni za regulérní demonstranty se všemi důsledky,“ vysvětluje zpravodajka Českého rozhlasu v Rusku Ivana Milenkovičová.

Reportáž o postupu Ruska vůči novinářům přinese Newsroom ČT24. Začíná v neděli ve 22:10.