Laboratoře ve středu odhalily 10 712 nákaz. Rekordní číslo hlásí Německo

Ve středu se covid-19 nově prokázal u 9034 lidí, 1678 dalších se koronavirem nakazilo opakovaně. Proti minulému týdnu je to dohromady asi o sedm desítek případů víc. Z údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že dál klesá počet hospitalizovaných. Za týden se snížil o zhruba 500, nyní je v nemocnicích 2228 pacientů s covidem. Z nich bylo 142 ve vážném stavu, což je o 55 méně než minulou středu. V Německu poprvé od začátku pandemie přibylo přes 250 tisíc případů covidu za den.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Rostoucí trend zaznamenaly laboratoře také v pondělí, zatímco v úterý byl počet nakažených nižší než o týden dřív. Podle odborníků současný vývoj může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19, a to kvůli nakažlivější subvariantě omikronu.

Celorepublikové incidenční číslo, tedy počet nových nákaz na na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, se druhý den po sobě drží těsně pod 500, nižší bylo naposledy 12. ledna. Reprodukční číslo je pod hodnotou jedna znamenající zpomalování epidemie.

V poslední době klesá počet provedených testů i zájem o očkování proti covidu, které snižuje riziko těžkého průběhu nemoci. Za uplynulý den si přišly pro vakcínu necelé čtyři tisíce lidí, naprostá většina z nich pro posilující dávku. Dál vysoká zůstává pozitivita testů, což svědčí o stále značném šíření viru v populaci.

I přes stále relativně vysoké počty nakažených, které se v tomto týdnu zatím pohybují kolem deseti tisíců denně, dominantní varianta omikron způsobuje zpravidla méně závažný průběh nemoci. Nemocnice proto nezažívají nápor nakažených jako na podzim nebo před rokem, kdy musely omezovat péči.

Od začátku epidemie před více než dvěma lety se v republice novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo přes 3,6 milionu lidí, počet úmrtí s prokázaným koronavirem činí ke čtvrtku 39 068. V posledních dnech se denní počty úmrtí pohybují kolem třiceti, v únoru umíralo s covidem zhruba padesát lidí denně.

Současný vývoj epidemie, která nezpomaluje tak jako v předchozích týdnech, podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky nesouvisí s nynějším příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Z Dánska se podle Státního zdravotního ústavu rozšířila nově zachycená subvarianta omikronu označená BA.2, která je nakažlivější.

Stát kvůli příznivému vývoji postupně ruší většinu omezení. Od pondělí 14. března zůstanou respirátory povinné už jen v hromadné dopravě a zdravotnických či sociálních zařízeních.

Německo hlásí nejvíce případů od začátku pandemie

Opatření rozvolňují také v sousedním Německu, a to navzdory vysokým přírůstkům. Zdravotníci v Německu ve středu zaznamenali 262 752 případů nákazy, což je nejvíce od začátku pandemie. Bilance poprvé překonala hranici čtvrt milionu infikovaných za 24 hodin. Sedmidenní incidence rovněž výrazně vzrostla, a to na 1388. Ve středu dosahovala hodnoty 1319, před týdnem 1174. 

Koronavirus se v 83milionovém Německu od počátku epidemie prokázal u více než 16,5 milionu lidí, z nichž jich s covidem-19 zemřelo 125 023. Za posledních 24 hodin německé úřady zaznamenaly 259 úmrtí. Téměř třináct milionů nakažených se uzdravilo.

V zemi od 20. března zůstanou z karanténních omezení jen roušky v hromadné dopravě, v nemocnicích a v pečovatelských domovech. Zostřená hygienická opatření budou platit ve vyhlášených ohniscích nákazy.