V pondělí se otevřou zbývající obchody a některé služby. Podle Arenbergera je při rozvolňování nutná opatrnost

Epidemická situace v Česku se dál zlepšuje. Poprvé od loňského září sobotní nárůst klesl pod tisíc. Laboratoře v tento den odhalily 717 případů koronaviru. V pondělí začne další fáze rozvolňování, otevřou všechny zbývající obchody a některé další provozovny služeb. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) je ale opatrný, rozvolnění nemůžeme uspěchat, hrozí další vlna.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Arenberger vystoupil v neděli v debatním pořadu CNN Prima News. Uvedl v ní, že kolem třiceti nebo čtyřiceti procent lidí v Česku může stále onemocnět covidem-19, proto je potřeba při rozvolňování vládních opatření postupovat opatrně.

Ministr řekl, že v minulosti vláda dvakrát rozvolnění uspěchala, což vedlo k nové vlně epidemie. „To už si nechceme ani nemůžeme dovolit,“ uvedl. Doplnil, že za důležité považuje zrušení rotační výuky ve školách, která komplikuje život některým rodičům.

Rozvolňování

Od pondělí 10. května mohou v celém Česku opět přivítat zákazníky všechny zbývající obchody a některé další provozovny služeb. Kromě prodejen se budou moci otevřít třeba opravny obuvi, autobazary, autosalony, lanovky, solária, hodinářství, zlatnictví či truhlářství nebo cestovní kanceláře. Kromě toho se otevřou muzea, galerie a památky ve zbylých krajích České republiky, kde dosud nebyly přístupné veřejnosti.

Do lázní budou moci od 10. května odjíždět nově všichni samoplátci, kteří mají indikovaný zdravotní problém. Prokážou se profesionálně provedeným PCR nebo antigenním testem na koronavirus, případně certifikátem o očkování proti nemoci covid-19.

Co se týče ochrany horních cest dýchacích, bude nově ve venkovních prostech od pondělí nutné nosit roušky jen při setkání dvou a více osob, pokud jsou od sebe vzdálené méně než dva metry. Výjimku mají členové jedné domácnosti.

Ve zbývajících sedmi krajích (Ústeckém, Jihočeském, Olomouckém, Moravskoslezském, Jihomoravském, Zlínském a na Vysočině) také začne rotační výuka žáků na druhém stupni základních škol a k plnému provozu se v nich vrátí mateřské školy. V celém Česku se obnoví klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol.

  • Údaj o počtu nakažených za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel klesá od března, kdy jich bylo více než 800. Nyní je údaj, kterým se vláda řídí při rozvolňování protiepidemických opatření, už jen těsně nad 100.

Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na 100 tisíc obyvatel.

O konkrétních rozvolněních od 17. května podle něj zatím rozhodnuto není, vláda při rozhodování v pondělí bude vycházet z aktuálních čísel a doporučení epidemiologů. 

Arenberger nicméně nevyloučil v tento termín ani otevření restauračních předzahrádek. K tomu však podle něj mají výhrady odborníci z poradní skupiny ministerstva zdravotnictví MeSES.

Otevření předzahrádek považuje ministr zdravotnictví za dobré řešení, pokud se budou dodržovat pravidla. Dodal však, že podle statistik od firmy Google se nyní kolem restauračních okének zdržuje meziročně o 34 procent lidí méně, takže lidé stále pravidla dodržují, i když se to podle lidmi obsypaných restaurací například v Praze nemusí zdát.

Památky se částečně opět otevírají návštěvníkům (zdroj: ČT24)

Debata o rotační výuce

Hodně se mluví v souvislosti s rozvolňováním také o konci rotační výuky a najetí na režim klasické prezenční výuky. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) by minimálně na prvním stupni základních škol měla být zrušena ještě v tomto školním roce. Řekla to v Otázkách Václava Moravce.

Maláčová se v tomto kontextu vyjadřovala opatrněji než premiér Andrej Babiš (ANO), který ve čtvrtek ve sněmovně uvedl, že chce, aby chodili všichni žáci do škol bez střídání tříd po týdnu od poloviny května. Maláčová datum neuvedla. 

Záležet bude podle ní i na tom, kdy se vyřeší skupinové testování žáků přesnějšími PCR testy. Nyní se ve školách testuje antigenními testy.

Otázky Václava Moravce 9. května 2021 (1. část) (zdroj: ČT24)

Masivní testování

Stát začne nejpozději od příštího týdne s masivním sekvenováním vzorků odebraných pacientům pozitivních na covid-19, aby odhalil nové mutace viru, řekl Arenberger. Jedná se podle něj o sekvenování asi osmi tisíc vzorků měsíčně. Dosud tak stát činil v menším množství.

Ministr řekl, že již byly vybrány laboratoře, které budou sekvenování provádět tak, aby pokrývaly celou republiku. „Financování je zajištěno přímo přes resortní ministerstva, čili nejen přes zdravotnictví,“ upřesnil.

Dodal, že se na tom bude podílet například resort zemědělství nebo Akademie věd. Ministerstvo podle něj vytvořilo pracovní skupinu, která určila počet sekvenovaných vzorků a metodiku pro jejich výběr.

Očkování: blíží se registrace pro lidi od 45 let

V Česku bylo dosud podáno 3 628 177 dávek vakcíny proti covidu-19. V sobotu zdravotníci očkovali 29 623 lidí. Je to výrazně méně než v předchozích třech rekordních dnech, ale proti předchozí sobotě je to nárůst zhruba o 6300 očkovaných. O volných dnech se očkuje méně. 

Lidé od 45 let se budou moci registrovat k očkování proti koronaviru od půlnoci z pondělí na úterý, uvedl premiér Babiš. Původně měla být tato možnost až od středy.

V souvislosti s očkováním postup státu v pořadu Partie Terezie Tománkové kritizoval místopředseda spolku Mladí praktici Vojtěch Mucha. Praktičtí lékaři podle něj dělají všechno pro to, aby očkovat mohli, ale stát jim není schopen zajistit dost vakcín a preferuje očkovací centra.

„Stát stále dává najevo, že očkování praktickými lékaři je na vedlejší koleji, a my pak v očích pacientů vypadáme, že očkování nedokážeme zajistit,“ řekl. V minulém týdnu podle něj pět set praktiků přihlášených k očkování nedostalo vůbec žádnou vakcínu a někteří s očkováním z frustrace úplně končí.

Arenberger k tomu řekl, že stát s praktiky počítá. Připustil, že očkují méně, než byl původní plán, což podle něj bylo způsobeno zejména potížemi s distribucí vakcíny na úrovni krajů.

Koronavirus ustupuje

V nemocnicích je 1886 nakažených, méně jich bylo naposledy 7. října loňského roku. Nicméně statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu, nemocniční péči dál ale potřebují. V těžkém stavu je 366 lidí.

Mírně se zvýšila kapacita volných standardních lůžek s kyslíkem v nemocnicích. K nedělnímu ránu jich je k dispozici téměř 6700, což představuje 29 procent z celkového počtu. Postelí s umělou plicní ventilací je neobsazeno přibližně 650, tedy 28 procent.

Nepatrně se snížilo takzvané reprodukční číslo. Podle údajů k protiepidemickému systému PES kleslo k neděli v Česku z 0,79 na 0,78. Čím níže je číslo pod hodnotou jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.