Izrael začal očkovat cizince, Palestince i nelegální migranty. Chce vytvořit kolektivní imunitu

Události: Izrael spustil další fázi očkování (zdroj: ČT24)

Izrael má za sebou hlavní fázi očkovací kampaně. Dosáhl 10 milionů podaných dávek vakcíny a víc než polovina všech obyvatel už dostala obě dávky. Teď se začíná zaměřovat na cizince žijící nebo pracující na svém území, včetně Palestinců nebo nelegálních migrantů z Afriky. Cílem je kolektivní imunita, která na občanství nehledí.

Rabinovo náměstí v Tel Avivu je teď symbolem návratu k normálu. Do poloviny března toto veřejné prostranství zabíral obří stan s největším očkovacím centrem ve městě – teď už zase připomíná náměstí. 

Na opačném konci Tel Avivu ale nic nekončí. Izrael tam zřídil očkovací centrum pro cizince v jedné z nejdrsnějších městských čtvrtí. Její obyvatelé nemají izraelský pas, často ani další dokumenty. Je to jazykový Babylon, k vidění je hebrejské, arabské, etiopské písmo, nebo azbuka a latinka. „Většinou se dorozumíváme rukama, protože ne každý mluví anglicky,“ přibližuje pracovnice centra.

Očkování azylantů není jen melodramatické gesto, ale pragmatický krok. Izrael nechce, aby v anonymním velkoměstě zůstala velká populace bez imunity. Vakcíny proto dává zadarmo všem.

Začalo i očkování Palestinců

Izrael začal s očkováním 21. prosince. Už 1. ledna byla překonána hranice milionu podaných dávek. O měsíc později pěti milionů. Koncem března je to už 10 milionů dávek. Díky tomu začalo i očkování Palestinců, kteří dojíždějí za prací do Izraele nebo do osad na Západním břehu.

Na palestinských autonomních územích je všechno jinak. Vakcín je málo. Někteří z toho viní palestinskou vládu, jiní poukazují na Izrael. „Žijeme v podmínkách okupace. I když říkáme, že máme svůj stát, ve skutečnosti to tak není. Kontrolu nad námi má Izrael,“ popisuje obyvatel Ramalláhu Zijád Taufík. I do vakcinace tak pronikají ozvěny politických sporů.