Voda ve většině koupališť má stále dobrou kvalitu

Praha - Kvalita vody v českých přírodních koupalištích zůstává dobrá. Lidé by se neměli koupat jen v několika z nich, a to v Libereckém, Karlovarském, Plzeňském kraji a na Vysočině. Vyplývá to z měření krajských hygienických stanic. Každý, kdo se chce vykoupat v rybníku, by si ale měl vodu nejprve sám vyšetřit. Podle hygieniků by se lidé měli nejprve zaměřit na to, zda si vidí na palec, když do vody vstoupí. Poté zkontrolovat, zda se na hladině netvoří pěna nebo nejsou v okolí leklé ryby. Voda by také neměla zapáchat.

V Libereckém kraji podle hygieniků není voda vhodná ke koupání na sedmi místech, konkrétně v Českém Dubu, Chrastavě a Hořeních Pasekách na Liberecku, v Jablonném v Podještědí, Žandově a Novém Boru na Českolipsku a v Tanvaldu na Jablonecku. Někteří provozovatelé s tímto hodnocením ale nesouhlasí. Voda má podle nich stejnou kvalitu jako v minulých letech, problémy jim prý způsobuje zařazení do přísněji sledované kategorie.

Sinice mohou způsobit vyrážku i rýmu, nejčastější jsou ale žaludeční obtíže

Na Vysočině dnes vydali hygienici zákaz koupání pro rybník Medlov na Žďársku kvůli masovému výskytu sinic a zvýšenému množství chlorofylu. Od konce června platí stejný zákaz u nádrže Sedlice na Pelhřimovsku. Při koupání zde podle hygieniků lidem akutně hrozí poškození zdraví. Nevhodný ke koupání je také Domanínský rybník na Žďársku. Rekreanti na loďkách ale mohu být v klidu, pokud nepřijdou do styku s vodou, žádné nebezpečí jim nehrozí.

Jihočeští hygienici nejsou z kvality vody v regionu příliš nadšeni. Podle hygieniků byla na Lipně v Horní Plané jedna z nejhorších v kraji. Vhodná ke koupání nebyla ani voda ve Vojníkově na Orlíku, kde opakované měření odhalilo nebezpečné bakterie. Hygienici proto koupání dočasně zakázali. 

Dobrá nebo jen mírně znečištěná je voda na koupalištích v Karlovarském kraji. Výjimkou je přehrada Skalka u Chebu, kde je od minulého týdne voda ke koupání nevhodná kvůli přemnoženým sinicím. V Plzeňském kraji je nyní rizikové koupání v přehradě České údolí v Plzni, nevhodný zůstává rybník Hnačov na Klatovsku. Kvalita vody se zhoršila i v koupališti v Nýrsku. Osvěžit se lidé naopak opět mohou v jezírku plzeňského Škodalandu, z něhož se podařilo dostat kachny, které se tam usadily.