Napoleon málem zabíjel Rusy u Petrohradu i po 200 letech

Petrohrad – Čtyři zraněné si vyžádala víkendová rekonstrukce bitvy z dob ruského tažení francouzského císaře Napoleona v roce 1812 v Merevu u Petrohradu. Bezmála tragickou nehodu zřejmě zavinilo vystřelené zlomené koště na čištění děla, příčina se ale stále vyšetřuje.

Podle svědků si obsluha děla asi nevšimla, že při čištění hlavně po předchozím výstřelu zlomila dřevěné koště, které při nové ráně vypálila v úlomcích jako šrapnel. Jednomu muži výstřel přerazil nohu, další byl zasažen do ruky a zraněna byla i markytánka. Svědci si zpočátku mysleli, že kamarádi perfektně sehráli „scénku s bojovými ztrátami“, než uslyšeli jejich volání po lékařské pomoci. Jeden ze zraněných musel být podle policie hospitalizován, dalším dvěma mládencům a dívce stačilo ošetřit pohmožděniny a popáleniny. Nikdo z diváků zraněn nebyl.

Napoleonovu porážku před 200 lety Rusové letos mohutně slaví. Oslavy vyvrcholí v září u Borodina, kde Napoleon svedl krvavou řež s ruským vojevůdcem Kutuzovem se sporným výsledkem: císař sice po bitvě vtáhl do Moskvy, odtud se ale zakrátko musel stáhnout a při ústupu ztratil většinu sil. Sporná je i otázka, jakou epizodu vlastně dobrovolníci o víkendu sehráli: zda potyčku o most u Borodina, anebo bitku, která severnímu křídlu Napoleonova vojska zabránila ve výpadu na Petrohrad.