Olezlé bankovky? Pryč s nimi…

Londýn – Jakých bankovek se lidé častěji zbavují? Krásných nových, které bezmála ještě voní tiskem, anebo těch umolousaných, starých, které se člověk pomalu štítí vzít do ruky? Vědci z Guelphské univerzity v kanadském Ontariu v tom mají jasno: olezlé bankovky koukáme utratit, jak jen to jde.

Fyzický vzhled peněz může ovlivnit to, jak moc utrácíme, soudí profesoři Fabrizio Di Muro a Theodore Noseworthy. Zatímco nové bankovky dávají svému majiteli pocit hrdosti na peníze, které může utratit, upatlané, omšelé, zmuchlané nebo potrhané bankovky naopak považuje za kontaminované – navíc se mu hnusí představa, že bere do ruky něco, co před ním ohmatávaly spousty cizích rukou.

Během několika studií provedených kanadskými vědci lidé vybavení starými bankovkami utráceli více než ti, kdo měli k dispozici fungl nové. Raději také rozměňovali velké staré bankovky, než by zaplatili přesnou sumu bankovkami novými, ale nižší nominální hodnoty, píše britský Daily Telegraph.

A co z toho experti vyvodili? Byť peníze chápeme jako prostředek spotřeby, a nikoliv jako produkt jako takový, ve skutečnosti k nim přistupujeme vlastně úplně stejně jako k výrobku, který si za ně kupujeme. Bankovky tak mají nejen svou ekonomickou, ale i sociální hodnotu: zvlášť když je vytahujeme v přítomnosti ostatních.

A praktický důsledek výzkumu učených pánů? Když od pokladní v obchodě chceme raději nové než staré bankovky, vlastně tím tak trochu šetříme.