Záhada výbuchů supervulkánů rozluštěna

Grenoble - Vědci hlásí průlom v pátrání po příčině erupcí takzvaných supervulkánů. Ty jsou schopny až tisíckrát větších erupcí než normální sopky. Dosud se odborníci domnívali, že k výbuchu je zapotřebí nějaký vnější činitel – kupříkladu zemětřesení. Testy ale ukázaly, že ke katastrofální supererupci stačí tlak nahromaděné taveniny v obrovských komorách křemičitého magmatu. Píše o tom server BBC News.

„Věděli jsme, že hodiny tikají, ale už ne, jak rychle. Ptali jsme se – co spouští supererupce? Teď víme, že není potřeba žádný další faktor. Supervulkán může vybuchnout díky své velikosti sám od sebe. Jakmile se nahromadí dost taveniny, může se spustit obrovská erupce,“ podotkl šéf vědeckého týmu Wim Malfait.

Simulace intenzivního tepla a tlaku uvnitř těchto „spících obrů“ by podle vědců mohla pomoci předpovědět budoucí katastrofu. Podrobnosti o výzkumu se objevily v časopise Nature Geoscience.

Na Zemi existuje asi dvacet známých supervulkánů – Lake Toba v Indonésii, Lake Taupo na Novém Zélandu nebo Phlegraean Pole nedaleko italské Neapole. Supererupce se vyskytují jen zřídka – v průměru asi jedna za 100 tisíc let. Když už ale k takovému výbuchu dojde, má to zničující dopad na klima a celý ekosystém.

Nebezpečí číhá třeba i v americkém Wyomingu. Poslední velká erupce, která nastala před 640 tisíci lety, ovlivnila klima planety. Do atmosféry se dostalo tisíc krychlových kilometrů popela a lávy. Poslední měření navíc přinesla překvapivý objev - Yellowstonský supervulkán je totiž 2,5 krát větší, než si vědci mysleli (více čtěte zde). A vybuchnout může každou chvíli.

Horizont 24 o yellowstonském supervulkánu (zdroj: ČT24)