Zámek v Roztokách opět láká návštěvníky

Roztoky - Zrekonstruovaný zámek v Roztokách u Prahy se dnes otevřel veřejnosti. Památku poškodila před 12 lety povodeň. Opravy se vyšplhaly na 80 milionů korun, většinu zaplatily evropské dotace. Na zámku přibylo například infocentrum a zázemí pro cyklisty. Středočeské muzeum, které v objektu sídlí, se dočkalo dvou nových expozic.

Rekonstrukce zámku začala na podzim 2011. Exteriéry byly opraveny už v roce 2012, nyní jsou dokončeny i interiéry včetně vybavení. Podle ředitelky muzea Zity Suchánkové byla nejobtížnější rekonstrukce krovů. „Ukázalo se, že nejsou v tak dobrém stavu, jak se předpokládalo, a muselo se přistoupit k daleko větší výměně trámoví,“ uvedla. Nejzajímavější jsou podle ní poznatky ze stavebně-historického průzkumu, které ukázaly, co se nachází ve zdech, stropech i podzemí zámku. „Bohužel jsme je nemohli nechat odkryté, zůstaly v zemi pro budoucí generace a slouží poznatkům našich archeologů,“ dodala ředitelka.

V Roztokách je nyní otevřena dlouhodobá expozice nazvaná Život v letovisku aneb Jak se jezdilo do Roztok na letní byt, která představuje počátky pronikání střední vrstvy, převážně z řad pražských obchodníků a továrníků, z velkoměsta na venkov. Roztocké Tiché údolí je z časového hlediska nejstarší lokalitou tohoto typu. Roztocké vily využívali měšťané k letnímu pobytu od poloviny 19. století. Středočeské muzeum je první institucí na českém území, která se tímto tématem expozičně zabývá. Prostory muzea jsou vybaveny dobovým nábytkem i doplňky včetně původních přímo z roztockých vil. Nechybí ani ukázky dobové módy.

Zámek v Roztokách u Prahy se opět otevřel pro veřejnost
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Druhá expozice se věnuje dřívějšímu období přelomu 18. a 19. století, kdy Roztoky byly součástí panství rodu Liechtensteinů. Interiérová instalace Vrchnostenská správa panství aneb Jak bydlel a úřadoval pan správce přiblíží návštěvníkům prostory, v nichž se pohybovali a pracovali úředníci.

Voda po povodních se v příkopu držela několik měsíců

Velká voda před 12 lety poškodila celý areál muzea, zámek zaplavila až do prvního patra, a ve vodním příkopu se udržela dokonce několik měsíců po pohromě. Kromě kompletních oprav omítek a dlažeb byly zrekonstruovány sklepní a půdní prostory a upraveny zahrady a terén kolem objektu. Restaurátoři také opravili renesanční sál a stropní výmalby gotické věže.

Zámek v Roztokách u Prahy se opět otevřel pro veřejnost
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Loňská povodeň v zámku napáchala mnohem menší škody. Voda se dostala pouze do sklepa, ale zasáhla přilehlý areál Braunerova mlýna. Zatopeno bylo konzervační a administrativní pracoviště a ateliér Zdenky Braunerové. Před záplavou se však podařilo zachránit všechny exponáty, přístroje a cenné věci.

  • Areál roztockého zámku pochází z přelomu 13. a 14. století. Původně to byla vodní tvrz, která byla zhruba o 200 let později přestavěna do renesančního slohu. Současnou podobu má zámek od 18. století. V okolí se nachází anglický park s cizokrajnými stromy a historickými sochami. Areál byl poprvé otevřen veřejnosti v roce 1961.