Kam Češi nejraději létají? Do Londýna a Dubaje

Praha – Chuť Čechů cestovat do zahraničí je opět větší. Třeba do Londýna se prodej letenek na prosincové dny zvýšil skoro o polovinu. Nejoblíbenější mimoevropskou destinací je Dubaj, kam se podle odhadu aerolinek chystá příští rok zhruba 230 000 lidí.

Události: Češi nejraději létají do Dubaje a Londýna (zdroj: ČT24)

Dubaj je hlavním městem stejnojmenného emirátu ve Spojených arabských emirátech. Jen během letošního roku tam z Prahy přiletělo víc než 200 000 lidí. A čísla rostou každým dnem. „Z Prahy do Dubaje budou letos v zimě létat už tři letecké společnosti. Každý týden to tak je 17 spojů,“ potvrzuje mluvčí Letiště Václava Havla Praha Marika Janoušková.

„Vidíme zde velmi rychle rostoucí potenciál. A navíc Dubaj je dobré místo pro přestup,“ říká Ghaith al-Ghaith, generální ředitel letecké společnosti Flydubai, která na pražském letišti rovněž působí. A do Spojených arabských emirátů létá z české metropole i největší stroj. Jedná se o Boeing 777 společnosti Emirates, do něhož se vejde zhruba 360 cestujících.

Po Evropě Češi nejvíc létají do Londýna. „Zaznamenali jsme nárůst prodeje letenek o 40 procent. Cestující létají do Londýna zejména kvůli vánoční atmosféře a nákupům,“ vysvětlil Josef Trejbal, ředitel Letuška.cz.

Od letošní zimy si Češi mohou vybírat z 85 destinací. Nově jsou na pravidelných linkách například Göteborg, Lublaň nebo Las Palmas. Ze zimního letového řádu naopak vymizely třeba Marseille, Kluž nebo Berlín.

Přímé lety z Prahy
Zdroj: ČT24/prg.aero

Nové destinace by měly v Praze v budoucnu spíš přibývat než ubývat. I České aerolinie se po období výrazných škrtů linek a zeštíhlování letadlové flotily chystají na otevírání nových spojů. „Pokud bychom šli v budoucnu cestou další expanze, bude to znamenat, že budeme muset letadlový park v určité fázi rozšiřovat,“ nastínil Jan Toth, obchodní ředitel ČSA.

Ještě před pěti lety létalo 41 procent cestujících z Prahy právě s ČSA. Teď je to kolem 20 procent. Druhé místo patří aerolinkám Travel Service, na třetí příčku se nově dostaly britské EasyJet.

S kým se létá z Prahy
Zdroj: ČT24